Maas: Erdoğan ile sorunlu konuları konuşacağız

Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas, Eylül ayının sonlarına doğru başkent Berlin’e resmi ziyarette bulunması beklenen Erdoğan ile sorunları konuları konuşacaklarını söyledi.

Geçtiğimiz hafta Alman basını, Türk Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Almanya'ya resmi bir ziyaret gerçekleştireceğini duyurmuştu. Ziyaretin tarihi henüz tam olarak netleşmezken, Erdoğan’ın gelişine ilişkin tartışmalar da sürüyor. Eylül ayı sonunda yapılması planlanan ziyarette Erdoğan, büyük bir devlet protokolüyle karşılanacak.

Erdoğan’ın 2014 yılından bu yana Berlin’e yapacağı ilk resmi ziyaret niteliğini taşıyacak görüşmeye ilişkin konuşan Bakanı Heiko Maas “Erdoğan ile sorunları konuları ele alacağız” dedi. “Kölner Stadt-Anzeiger” gazetesinin Cumartesi günkü sayısına konuşan SPD’li bakan ayrıntı vermeden Erdoğan ile görüşmelerin zorlu geçeceğini ima etti.

‘EFRÎN DE GÖRÜŞMENİN GÜNDEMİNDE OLACAK’

Türkiye’deki cezaevlerinde hala Alman vatandaşlarının tutulduğuna söyleyen bakan Maas “Bunun neden hala sürdüğüne anlam veremiyorum” dedi. Türk ordusu ve çetelerinin işgali altında bulunan Efrîn’in de görüşmede gündeme geleceğini duyuran Alman bakan, Türkiye ile gelecekte “normal” bir ilişki dönemini yaşamak istediklerini söyledi.

Türk hükümetiyle sorunsuz bir ilişki dönemine sahip olmak için ciddi gerekçelerin bulunduğunu savunan Alman Dışişleri Bakanı bunları şu şekilde açıkladı: “Türkiye’nin bizimle sadece ekonomik çıkarları bulunuyor, Almanya’da 3 milyondan fazla Türk vatandaşı yaşıyor. Bu başlı başına ortak çıkar demektir.”

Erdoğan’ın gelişine ise başbakan Merkel’in partisi Hıristiyan Demokratlar Birliği (CDU) ve hükümetin diğer ortağı SPD dışında bütün muhalefet partileri karşı çıkıyor. Sol Parti’den Yeşiller’e, liberallerden aşırı sağcı parti AfD’ye bütün partiler “Erdoğan gelmesin” diyor.

Başta Kürtler olmak üzere Erdoğan rejimi muhalefeti güçler, protesto gösterilerine hazırlanırken, AKP’liler de Erdoğan’ın Berlin’de yandaşlarıyla şov yapması için hazırlıklarda bulunuyor. Ancak Alman hükümeti yetkilileri Erdoğan’ın resmi devlet görüşmeleri dışındaki buluşmalarına izin vermekten yana olmadıkları belirtiliyor.