Son Dakika: Stêrk TV ve Medya Haber TV'ye baskın: Polisler tüm binayı talan etti

Maas’ın derdi Erdoğan rejimiyle kriz yaşamamak

24 Haziran’daki erken seçim için Türkiye’den gelecek siyasetçilerin miting ve buluşmalarına izin vermeyeceklerini açıkça söyleyen Alman Dışişleri Bakana Mass “Umarım Türkiye ile kriz yaşamayız” dedi.

16 Nisan 2017 günü Türkiye’de yapılan referandum oylaması öncesinde Erdoğan iktidarıyla ciddi bir kriz yılı geçiren Angela Merkel’in liderliğindeki federal Alman hükümeti aynısını yaşamak istiyor. AKP-MHP’nin 24 Haziran’a ilişkin erken seçim ilanının ardından Almanya’dan da peş peşe açıklamalar geliyor.

Geçtiğimiz yıl AKP’li bakanların düzenlemek istediği referandum mitingler yasaklanırken, Erdoğan rejiminin miting ve buluşmalarının önüne geçmek için bir yasa çıkarmıştı. Alman hükümet yetkilileri bu yasal düzenlemeye dikkat çekerek, Erdoğan rejiminin propagandasına izin verilmeyeceğini bildirmişlerdi.

G-7 zirvesi için Kanada’nın başkenti Toronto’da olan Dışişleri Bakan Heiko Maas da benzer bir açıklama yaparak, Türk hükümet yetkililerinin seçim buluşmalarına izin vermeyeceklerini bir kez daha bildirdi. Görevi geldikten bu yana ilk kez Türk Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile bir araya gelecek Maas, bu kritik görüşme öncesinde miting yasaklarının altını özellikle çizen bir açıklama yaptı.

‘UMARIM YASAKLAR YÜZÜNDEN KRİZ YAŞAMAYIZ’

Yabancı ülkelerde yapılacak seçimlere ilişkin Almanya’nın net tavır sahibi olmadığını belirten Maaas “Bu seçimler sırasında ülkemizde seçim propagandalarının yapılmasını istemiyoruz. Bu düzenleme kimin nerden geldiğinden bağımsız olarak herkesi ilgilendiriyor” diye konuştu.

Seçim yasakları yüzünden Türkiye ile yeni krizler yaşamak istemediklerini belirten sosyal demokrat politikacı Maas devamla şunları söyledi: “Böyle bir krizi hiç kimse istemiyor, umarım geçmişte olanları bir kez daha yaşamayız.  Türkiye ile yaşadığımız kriz hiçbir tarafa yarar sağlamadı.”

Sigmar Gabriel’in Dışişleri bakanlığı sırasında yapılan düzenlemeyle yabancı ülkelerden gelecek devletlerin temsilcileri ve siyasetçileri seçim kampanyalarını engellenmişti. Söz konusu ülkelerde yapılacak seçimlerden 3 ay önce yürürlükte olacak yasayla her türlü seçim etkinliğini yasaklanmıştı. Federal Alman hükümeti bu düzenlemeyle Erdoğan rejiminin ırkçı propagandasının ülkesine taşınmasının önüne geçmeyi hedeflemişti.

Geçtiğimiz Marta ayında dördüncü dönemini başlatan Merkel hükümetinde Sigmar Gabriel’den dışişleri bakanlığını devir alan Maas, G-7 ülkelerinin dışişleri bakanlarını bir araya getiren zirvenin ardından bugün New York’a geçecek ve Çavuşoğlu ile görüşecek. Bu görüşmede de Almanya’daki miting yasaklarının gündeme gelmesi bekleniyor.