Macaristan AB’nin hukuk devleti ilkesini zora sokuyor

Avrupa Adalet Divanı’nın kararına rağmen Macaristan ve Slovakya’nın mültecileri kabul etmemeleri, AB’yi hukuki olarak boşa çıkarıyor.

Avrupa Birliği (AB) tarafından 2015 yılında alınan karar gereği çoğunluğu Suriyeli 160 bin mültecinin üye ülkeler arasında paylaşılması gerekiyordu.

Ancak Macaristan ve Slovakya hükümetleri bu karara uymamış ve diğer mültecilerin girişlerini önlemek için sınırlarını kapatmıştı.

İki ülke tarafından mülteci kontenjanı uygulaması Adalet Divanı’na götürülmüş ve bu başvuru reddedilmişti. Slovakya hükümeti bu kararı doğru bulmasa da kabul edeceğini ilan ederken, Macaristan hükümeti, kararı ‘sorumsuzca ve öfkelendirici’ olarak niteledi.

Dışişleri Bakanı Peter Szijjarto, kararın siyasi olduğunu ve ‘AB’nin güvenliği ve geleceğini tehlikeye soktuğunu’ iddia etti.

2015 yazındaki mülteci göçü sırasında sınırlarını kapatan Viktor Orban başbakanlığındaki Macaristan hükümetinin bu tavrı AB’yi de zorda bırakıyor. Macaristan’ın tavrı nedeniyle AB’nin hukuk sisteminin geçersiz kılınması riski bulunuyor.

Avrupalı hukukçular, üye ülkelerin Adalet Divanı kararlarını keyfi olarak kabul veya ret etmelerinin ‘hukuk devleti ilkesini zora sokacağı’ uyarısında bulunuyorlar.