Macron: İran Fransa’nın denge politikasını yanlış anlamış

Lübnan’ın istifa eden başbakanını Fransa’ya davet eden Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, ülkesinin Ortadoğu’daki ‘balans’ politikasını yanlış anladığını’ savundu.

İsveç ziyaretinde konuşan Macron, İran’ın ülkesine yönelik ‘bölgedeki tansiyonu yükseltme’ suçlamalarının doğru olmadığını iddia etti.

Fransa’nın Ortadoğu’da bir ‘denge’ politikası izlediğini kaydeden Macron, ‘İran’ın ülkesinin bölgedeki ‘balans politikasını’ yanlış anladığının altını çizdi. Fransa’nın bölgede ‘Şii ve Sünniler arasında tercih yapmadığını’ savunan Macron, İran’ın sertlik yanlısı politikasını terk etmesini istedi.

Macron’un İran’ın 2015 yılındaki nükleer anlaşmasından sonra en önemli tartışma konusu olan balistik füze programına karşı uyarması da dikkat çekti. 2015’teki anlaşma sayesinde İran’ın nükleer tesisleri uluslararası müfettişlere açılmış ve bunun karşılığında ise ekonomik yaptırımlar aşamalı olarak kaldırılmaya başlanmıştı.

İran, geçtiğimiz günlerde istifa eden Lübnan Başbakanı Saad Hariri’yi Fransa’ya davet eden Macron hükümetini eleştirmişti. İran, Fransa’nın bölgedeki ‘tansiyonu yükselttiği’ suçlamasında bulunmuştu.

Hariri, İran’ın Hizbullah üzerinden Lübnan’ın içişlerine müdahale ettiğini savunmuş ve Suudi Arabistan’da bulunduğu esnada istifasını sunmuştu. Lübnan’daki birçok siyasetçi ise Hariri’nin Suudiler tarafından zorla tutulduğunu iddia etmişti.