Macron’a güven oranı düşük

Fransa’da cumhurbaşkanlığına seçilen Emmanuel Macron’a olan güven yüzde 45’le oldukça düşük bir oranda gerçekleşti.

Fransa’da cumhurbaşkanlığına seçilen Emmanuel Macron’a olan güven yüzde 45’le oldukça düşük kalırken, seçmenin Haziran ayındaki genel seçimlerde Macron’un partisine oy verme eğiliminde ise artış var.

Elabe tarafından yapılan bir ankete göre, geçtiğimiz Pazar günü görevi devralan Emmanuel Macron’a destek oranı yüzde 45’le oldukça düşük. Fransa tarihinin en başarısız cumhurbaşkanlarından biri olarak gösterilen François Hollande dahi 2012 yılında göreve başladığında yüzde 58 beğeni oranına sahipti.

Ankete göre Fransızların yüzde 46’sı Macron’a güvenmezken, yüzde 9’luk bir kesim ise kararsız.

DÜŞÜK BEĞENİ ORANINA RAĞMEN GENEL SEÇİMLERDE OY ORANI ARTIYOR

Fransa’da cumhurbaşkanının programını uygulayabilmesi için aynı zamanda Ulusal Meclis’te de çoğunluğa sahip olması gerekiyor.

Harris Interactive yayınlanan yeni genel seçim anketine göre, 11 ve 18 Haziran’da yapılacak iki turlu genel seçimlerde Macron’un partisi REM’in oy oranı yüzde 32’ye yükseldi. Şirketin 7 ve 11 Mayıs’taki önceki anketlerinde ise bu oranlar sırasıyla yüzde 25 ve yüzde 28 olarak tespit edilmişti.

Ankete göre muhafazakar Cumhuriyetçiler Partisi (LR) ve aşırı sağcı Ulusal Cephe (FN) ise yüzde 19’ar oy oranına geriliyorlar. Her iki partinin oyları 7 Mayıs anketine oranla üçer puan geriledi.

Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Jean-Luc Mélenchon’la yüzde 19,5 gibi yüksek bir oy oranına ulaşan ‘France Insoumise (Boyun Eğmeyen Fransa)’ hareketinin genel seçimlerdeki oy oranının ise 2 puan artışla yüzde 15’i  bulması bekleniyor.

Bir önceki cumhurbaşkanı François Hollande’ın üyesi olduğu Sosyalist Parti’nin (PS) oy kaybı ise devam ediyor. Ankete göre PS’nin listeleri 7 Mayıs’a göre 2 puan kayıpla yüzde 6 gibi düşük bir oy oranında.

BAZI BÖLGELERDE ADAY ÇIKARMAMIŞTI

Nisan 2016’da kurduğu En Marche (Yürüyüş) adlı liberal hareketin lideri olarak 7 Mayıs’ta cumhurbaşkanlığı seçimlerini kazanan Macron, sağcı Edouard Philippe başkanlığındaki seçim hükümetini Salı günü duyurmuştu. Ancak 11 ve 18 Haziran’da yapılacak genel seçimlerde Ulusal Meclis çoğunluğunun yakalanamaması halinde Macron’un iktidarı zora girecek.

Aşırı sağcı Marine Le Pen’e karşı yüzde 66 oyla seçilen Emmanuel Macron’un üyesi olduğu En Marche, ‘Cumhuriyet Yürüyüşü (REM) adıyla partileşmiş ve 577 seçim bölgesinden 528’inde adaylarını açıklamıştı. Cumhuriyetçiler (LR) adlı sağ partinin yanı sıra Sosyalist Parti’den (PS) bazı isimlere de yer verdiği listede, 50 kadar seçim bölgesinden aday gösterilmemişti.

Aday gösterilmeyenler ise, birçoğu Macron’a karşı ılımlı mesaj veren LR ve PS adaylarının güçlü olduğu seçim bölgeleri. Bunlar arasında PS üyesi eski Başbakan Manuel Valls ile LR üyesi olan Başbakan Edouard Philippe’in de yakın olduğu Alain Juppé taraftarı sağcı milletvekillerinin bölgeleri bulunuyor.