Macron: Avrupa, ABD karşısında saflıktan çıkmalı

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Avrupa’yı ABD’nin yeni stratejik tercihlerinden “sonuç çıkararak saflıktan çıkmaya” çağırdı.

Yunanistan Başbakanı ile üç fırkateyn satışının imzalanması vesilesiyle basın toplantısı düzenleyen Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Avustralya’nın Fransa ile denizaltı sözleşmesini iptal ederek ABD ile anlaşması üzerine yaşanan krize değindi.

Macron, “Avrupalılar saflıktan çıkmalı” dedi.  Macron, “Zaman zaman sertleşen güçlerin baskısının etkisinde kaldığımızda, tepki göstermek (…) savunma gücüne ve kabiliyetine sahip olduğumuzu göstermek gerilime teslim olmak değil, sadece kendimize saygı duyulmasını sağlamaktır” şeklinde konuştu.

Fransa Cumhurbaşkanı Macron, “Amerika Birleşik Devletleri değerler açısından büyük tarihsel dost ve müttefiktir, ancak on yıldan fazla bir süredir Amerika Birleşik Devletleri'nin önce kendisine odaklandığını ve Çin ve Pasifik'e yönelen stratejik çıkarlara sahip olduğunu belirtmek zorundayız” diye ekledi.

Macron, “Bu onların hakkıdır, kendi egemenlikleridir” diyen Macron, ama “naif olmak ve tüm sonuçlar kendi üzerine çekmenin korkunç bir hata olacağını” kaydetti.

Macron şöyle devam etti: “Avrupalılar olarak kendi korumalarımızdan payımıza almamız gereken şey, aynı pragmatizm ve aynı berraklıktır. Bu ABD ile ittifaka alternatif değil, ikame değildir; bu Avrupa direğini NATO çerçevesinde üstlenmektir. Kendi güvenliğimiz için daha fazla sorumluluk almamız isteniyor, bunun meşru olduğunu düşünüyorum; bu nedenle bunu yapmak bize kalmış.”

15 Eylül'de ABD, Avustralya ve Birleşik Krallık arasında stratejik bir ortaklığın yapıldığı duyurulmuştu. Bu vesileyle Fransa ile daha önce yapılan büyük bir denizaltı sözleşmesi de iptal edilmişti. Bu durum, Fransa ve ABD arasında diplomatik krize neden oldu.

Avustralya’nın Fransa’ya 55 milyar Euro kazandırması beklenen 12 denizaltı yapımı sözleşmesini iptali ardından, Fransa bu salı günü Yunanistan’a 3 fırkateyn satışı için anlaşma imzaladı. Yunanistan Başbakanı, Eylül ayı başında sürpriz bir şekilde Fransa’dan 6 Rafale savaş uçağı satın alacaklarını da duyurmuştu. Daha önce Ocak ayında da 12 adet ikinci el ve 6 yeni Rafale alımı için imza atılmıştı.