Macron: Avrupa’daki durum 1930’lardakine benziyor

Avrupa ülkelerindeki popülist ve milliyetçi hareketlerin vardığı güce dikkat çeken Fransa Cumhurbaşkanı, 1930’lu yıllara benzer bir durumun yaşandığı uyarısını yaptı.

Birinci Dünya Savaşı’nın bitişinin yüzüncü yılının kutlanacağı 11 Kasım için hazırlıklar sürerken, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’dan ‘cüzzam’ olarak nitelendirdiği milliyetçiliğe karşı durulması çağrısı geldi.

Fransa’nın en çok satılan günlük gazetesi Ouest France’a konuşan Macron, Avrupa’nın bugün içinde bulunduğu durumun İkinci Dünya Savaşı’na giden 1930’lı yıllarla benzerlik gösterdiğine dikkat çekti. Günümüzde Avrupa’da var olan korkulara, ekonomik krizin sonuçlarına ve milliyetçi geri gidişe işaret eden Macron, bunun iki dünya savaşı arasındaki dönemle ciddi benzerlikler içermesinin tehlikeli olduğunu vurguladı.

11 Kasım’da Paris’te yapılacak ve yüzden fazla devlet başkanı veya başbakanının katılacağı Birinci Dünya Savaşı’nın bitişinin 100’üncü yılı kutlamalarına da değinen Macron, tarihten ders almaya çalışacaklarını söyledi. Macron, ‘daha egemen ve çok yönlü’ bir Avrupa istediklerini savundu.  

Avrupa’nın günümüzde milliyetçilikten kurtarılması gerektiğini vurgulayan Macron, milliyetçiliği günümüzün ‘cüzzamı’ olarak niteledi. Macron, Avrupa’nın karşı karşıya olduğu krizin en önemli nedenlerinin milliyetçilik nedeniyle birbirinden kopması ve dış güçler tarafından ‘itip kakılması’ olduğunun altını çizdi.

Emmanuel Macron’un dış güçlere örnek olarak güvenlik konusunda ABD’ye ve bu ülkedeki değişimlere bağlı olmayı; temel birçok alanda Çin’in varlığının artması ve Rusya’nın ‘manipülasyonlarını’ gösterdi.