Macron çalışanlardan kısıp şirketlere vermeye devam ediyor

Fransa’da yüz binlerce işsizin işe alınması karşılığında yapılan devlet yardımlarını tümüyle kaldırmayı planlayan liberal hükümet, çok daha büyük maliyetine rağmen şirketlerin kurumlar vergisini düşürmekte kararlı.

Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un vaatleri kapsamında devam eden liberal reformlar kapsamında yüz binlerce isşizi ilgilendiren devlet yardımlarının kaldırılacağı duyurulmuştu. En az 1 yıl boyunca işsiz olan bireylere sözleşme imzalayan şirket veya derneklerin ödeyeceği sigorta primlerinde ciddi indirimler sağlayan uygulama bu yıldan sonra kaldırılıyor.

Ülkedeki yerel yönetimler, dernekler, okullar ve kooperatiflerin karşı çıkmasına rağmen yıllık sadece 2 ila 3 milyar euro arasında maliyeti olan kısa adıyla ‘CUI’  uygulaması önümüzdeki yıldan sonra kaldırılacak.

ŞİRKETLERE DAHA DÜŞÜK VERGİ

İşe alımlarda yapılan yardımları kaldıran Macron ve hükümeti, şirketlerin gelirleri üzerinden ödeyeceği kurumlar vergisini düşürmekte kararlı.

Halen yüzde 33 olan bu oranı 2022 yılına kadar yüzde 25’e kadar düşürecek olan hükümet, ilk aşamada 2018 için yüzde 28 oranını uygulayacak. Yüzde 28’lik oran yıllık net karı 500 bin euronun altında olan şirketler için geçerli olacak.

Oysa son olarak François Hollande döneminde net karı 75 bin euronun altında olan şirketler için bu oran yüzde 28’e düşürülmüştü.

2019’dan itibaren ise 500 bin euronun üzerinde kazanç elde eden şirketler için yüzde 31, 2020’de ise yüzde 28 olacak. Bu oran 2021’de yüzde 26,5 ve 2022’de yüzde 25’e düşürülecek.

Yıllık net karı 38 bin 120 euronun altında kalan şirketler için uygulanan yüzde 15’lik kurumlar vergisi ise olduğu gibi korunacak.