Macron, Erdoğan ile Efrîn’i görüştü

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Türk mevkidaşı ile yaptığı telefon görüşmesinde Efrîn konusundaki “kaygılarını” dile getirdi.

Elysee Sarayı’ndan yapılan yazılı açıklamaya göre Emmanuel Macron ve Türk mevkidaşı Recep Tayyip Erdoğan bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi.

Fransız Cumhurbaşkanı, görüşmede “Türkiye ile stratejik ortaklığın önemine” vurgu yaparken, Efrîn’deki Türk işgaline ilişkin kaygısını ifade etti.

"DAİŞ'LE MÜCADELE ULUSAL GÜVENLİK SORUNU"

Açıklamaya göre Macron, “Fransa’nın Efrîn kantonundaki Türk askeri müdahalesinin başlamasından bu yana endişelerini, sivil nüfusa yönelik insani yardıma tam erişim sağlanmasını gerekliliği ve Fransa için bir ulusal güvenlik sorunu olan DAİŞ’le mücadeleye mutlak öncelik verilmesi gerektiğini dile getirdi”

“Rusya, İran ve Türkiye’nin müdahaleleriyle durumun ağır bir şekilde kötüleşmesine” dikkat çeken Macron, sahadaki tüm aktörleri zaman geçirmeden ateşkese uymaya ve kalıcı bir siyasi çözüm inşa etmeye çağırdı.

Türkiye ile bu konuda derinleştirilmiş ve yoğun görüş alış verişinde bulunmayı isteyen Macron, Kıbrıs ve Ege Denizi’ndeki gerilim konusunda da Türkiye ile geniş diyalogu sürdüreceklerini belirtti.

Fransa Cumhurbaşkanlığı'nın bu açıklamasının Fransa'nın Trebes bölgesinde DAİŞ çetelerinin düzenlediği ve 4 kişinin ölümüne yol açan saldırıdan bir gün sonrasında denk gelmesi dikkat çekti.