Macron Hariri’yi Fransa’ya davet etti

Fransa Cumhurbaşkanlığı, 4 Kasım’dan bu yana Suudi Arabistan’da tutulan istifa eden Lübnan Başbakanı Hariri’nin ülkeye davet edildiğini duyurdu.

Elysée Sarayı’ndan yapılan açıklamada, Lübnan’da yaşanan krizin ‘derinleşmesinin önlenmesi için’ istifa eden Saad Hariri’nin Paris’e gelmesinin uygun olacağı savunuldu.

Hariri’nin önümüzdeki günlerde Fransa’ya gelmesinin planlandığı duyurulurken, kesin bir tarih verilmedi. Hariri’nin Fransa’da kısa bir süre kalması bekleniyor.

Açıklamanın Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Yves Le Drian’ın Suudi Arabistan’da yaptığı görüşmelerin ardından gelmesi dikkat çekti.

Dün gün içerisinde Le Drian ile Suudi Arabistan veliaht prensi Muhammed bin Salman ve Saad Hariri bir araya gelmişti.

Öğleden sonra Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ise yaptığı açıklamada, Lübnan’da ‘yeniden istikrarın sağlanması’ için Hariri’nin ülkeye davet edildiğini savunmuştu.

4 Kasım’da Suudi Arabistan’da iken istifa etmiş ve buna gerekçe olarak İran’ın ülkenin içişlerine müdahale ettiğini söylemişti.

Ancak Lübnan Cumhurbaşkanı Michel Aoun, Hariri’nin Suudi Arabistan’da zorla tutulduğunu savunmuştu. Fransa da, Hariri’nin istifasının ‘anayasaya uygun’ olması için ülkesine dönerek, istifasını bizzat Cumhurbaşkanı Aoun’a sunması gerektiği görüşünde.