Macron: Kimyasal kullanıldığına dair elimizde kanıt var

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Suriye rejiminin 7 Nisan’da Duma’da kimyasal silah kullandığına dair ellerinde kanıt olduğunu savundu.

Emmanuel Macron, “Geçen hafta, bundan yaklaşık on gün önce, kimyasal silahların kullanıldığına, en azından klor kullanıldığına dair ve bunun Başar El Esad rejimi tarafından kullanıldığına dair kanıtımız var” dedi.

7 Nisan’da Duma’da gerçekleşen saldırıda, 40’ı aşkın kişini kimyasal gazlardan dolayı öldüğü iddia ediliyor. Batılı hükümetler Şam rejimini kimyasal silah kullanmakla suçluyor. Suriye ile ittifakları Rusya ve İran, bunun komplo olduğu tepkisinde bulunuyor. Kimyasal saldırı iddialarını bağımsız kaynaklardan doğrulamak mümkün görünmüyor.

TF1 kanalına konuşan Macron, “Saha yararlı ve etkili olduğunu değerlendirdiğimiz uygun zamanda alacağımız kararlar olacak” derken, zaman konusuna açıklık getirmedi. Macron, geçen Salı günü yaptığı bir açıklamada gelecek günlerde kararlarını açıklayacaklarını söylemişti.

Fransa Cumhurbaşkanı, “rejimin kimyasal müdahale olanaklarını ortadan kaldırmak” gerektiğini belirtirken, “tüm bilgileri inceledikten sonra” saldırı olabileceğini işaret etti.

Rusya, Suriye rejimine yönelik saldırılar konusunda uyararak, bunun zaten kırılgan olan bölgeyi daha da istikrarsızlaştıracağı ve ağır sonuçları olacağını açıklamıştı.

Macron, “Fransa hiçbir şekilde bölgenin istikrarına zarar verebilecek bir tırmanışa izin vermeyecek. Ama rejimin ‘her şeyi yapabileceğine’ izin verilemez” diye konuştu.