Macron: Mali radikal İslamcılığa kayarsa askerlerimizi çekeriz

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Mali’de askeri darbe ardından “radikal İslamcılığa” eğilim olduğuna işaret ederek, böyle bir durumda askerlerini çekecekleri uyarısında bulundu.

Fransa’dan Barkhane adıyla yürüttüğü operasyon kapsamında 5.100 dolayında askeri ile Mali ordusuna destek veriyor. Mali, 2012’den beri cihatçı gruplar faaliyet gösteriyor. Kuzeyde ortaya çıkan gruplar, ülkenin merkezine yayıldı.  Bu durum ülkede güvenlik krizine neden oldu.

Mali’de son dokuz ay içerisinde iki kez askeri darbe gerçekleşti.  Bu mayıs ayı içerisinde yaşanan darbede Cumhurbaşkanı Bah Ndaw ve Başbakan Moktar Uan askerler tarafından tutuklandı. Ülkenin yeni devlet başkanı ise darbeci Albay Assimi Goyta oldu. Fransa ve AB, darbeye tepki gösterdi.

Journal de Dimanche (JDD) gazetesine mülakat veren Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, “İktidar ve cihatçılar arasındaki mühür konusunda çok katı olan Mali Devlet Başkanı Bah N'Daw'a şöyle dedim: 'Askerlerimiz oradayken Mali'de radikal İslamcılık mı? Asla olmaz!' Bugün Mali'de bu eğilim var. Ama bu yönde giderse, geri çekileceğim” dedi.

Batı Afrika ülkelerinin yöneticilerine de de “demokratik meşruluğu olmayan bir ülkenin yanında kalmayacakları” mesajını verdiğini söyleyen Macron, daha önce bir zirvede çıkış yolu hazırladığına işaret etti.

Macron, “Devletlerin isteği üzerine kaldım çünkü çıkışın bir istikrarsızlık noktası olduğunu düşündüm. Ama sorun duruyor ve sonsuza kadar orada kalmak bizim görevimiz değil” dedi.

‘SUÇ ORTAĞIYSAK HESAP VERECEĞİZ’

Afrika’da bir kalkınma politikasının başarısızlığı konusunda uyaran Macron, “Açıkça söylüyorum, eğer Afrika'nın başarısızlığında suç ortağıysak, hesap vereceğiz ama aynı zamanda özellikle göç konusunda çok ağır bedeller ödeyeceğiz” şeklinde konuştu.