Macron, Moskova ile istişareleri yoğunlaştırmak istiyor

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile yaptığı telefon görüşmesinde Fransa ile Rusya arasında istişarelerin yoğunlaştırılmasını istedi.

Fransa Cumhurbaşkanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamaya göre Macron ile Putin bir telefon görüşmesi yaptı. Görüşmede Suriye krizi ele alındı.

Açıklamaya göre Macron, Suriye konusunda Fransa’nın önceliklerini şöyle sıraladı: “Terörizme karşı mücadele ve bölgede DAİŞ’in yeniden canlanmasını önlemek; BM Güvenlik Konseyi’nin 2401 sayılı kararına tam saygı göstererek sivil halkın acılarını dindirmek ve güçlendirilmiş bir insani eylem; mümkün olduğunda güvenilir ve kapsayıcı bir siyasi süreç için görüşmeleri başlatmak.”

Emmanuel Macron, 7 Nisan’da Duma’daki saldırı ardından BM Güvenlik Konseyi’nde kimyasal silah kullanımına ilişkin karar tasarısını Rusya’nın veto etmesine de tepki gösterdi.

Macron ayrıca, “Fransa ile Rusya arasında, Suriye’de barış ve istikrarın sağlanması için istişarelerin sürmesi ve yoğunlaştırılmasını” istedi.

Fransa Cumhurbaşkanı Macron, Perşembe günü yaptığı açıklamada Suriye rejiminin Duma’da kimyasal silah kullandığına dair ellerinde kanıt olduğunu savunmuştu. Macron, bilgiler incelendikten sonra olası bir askeri müdahale konusunda karar vereceklerini açıklamıştı.

Rusya ve Şam rejimi, kimyasal silah iddiasının komplo olduğunu belirtiyor. Moskova’ya göre bu bir mizansen ve arkasında yabancı istihbarat servisleri var.