Macron Ruanda’da: Sorumluluklarımızı tanımaya geldim

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, 1994’teki soykırımda Fransa’nın rolünden dolayı ilişkilerin gergin olduğu Ruanda’yı ziyaret etti. Macron, “Sorumluluklarımızı tanımaya geldim” dedi.

Kigali’de soykırım anıtında bir konuşma yapan Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, 1994’teki soykırımda Fransa’nın “sorumluluklarını tanımaya geldiğini” söyledi.

Fransa için “suç ortağı olmadı” iddiasında bulunan Macon, ama “çok uzun süre gerçeği araştırmak yerine sessizliği tercih etti” dedi.

Macron, "Sadece geceyi geçirenler affedebilir, bize bizi bağışlama hediyesini verebilir” diye ekledi.

Macron’un bu resmi ziyareti, iki ülke arasında 25 yılı aşkın bir süredir yaşanan gerilimli ilişkileri “normalleştirmenin son aşaması” olarak sunuluyor.

1994 yılında Nisan ve Temmuz ayları arasında çoğu Tutsi olmak üzere en az 800 bin kişi soykırımda katledilmişti.

Macron, “Bugün, alçakgönüllülük ve saygıyla yanınızda durarak, sorumluluklarımızın farkına vardım” şeklinde konuştu.

"Bu geçmişi tanımak, aynı zamanda ve her şeyden önce adalet görevini sürdürmektir” diyen Macron, soykırım suçu işlediklerinden şüphe edilenlerin yargıçların işinden kaçamayacağı taahhüdünde bulundu.

Ancak Macron’a göre Fransa soykırımda “suç ortağı” olmadı. Fransa Cumhurbaşkanı “Bataklıklara, tepelere, kiliselere musallat olan katiller Fransa’nın yüzüne sahip değildi” iddiasında bulundu.

Fransa’nın Tutsi soykırımı öncesi, sırası ve sonrasındaki rolü yıllarca iki ülke arasındaki ilişkilerin temel belirleyeni oldu. 2006 ile 2009 arasında Paris ile Kigali arasında diplomatik ilişkiler de kesilmişti.

Mart ayında Vincent Duclert tarafından yönetilen tarihçiler tarafından hazırlanan rapor Fransa’nın “ağır sorumluluklarına” vurgu yapmış ve dönemin sosyalist Cumhurbaşkanı François Mitterand ile çevresinin dönemin Hutu hükümetinin ırkçı ve soykırımcı sapması karşısında “duyarsız” kaldığı kaydedilmişti.