Macron: Rusya’nın sırt dönmesi çıkarımıza değil

Rusya Lideri Vladimir Putin’i Akdeniz kıyısındaki Fort de Brégançon adlı sarayda ağırlayan Emmanuel Macron, Rusya’nın Avrupa’ya yakınlaşmasının da ‘çıkarlarının gereği’ olduğunu vurguladı.

“Rusya’nın bize sırtını dönmesi, bizim çıkarımıza değildir” diyen Macron, Rusya’nın birçok çatışma ve krizin çözümünde ‘vazgeçilmez role’ sahip olduğunun altını çizdi. Rusya’nın içinde yer aldığı yeni bir ‘güvenlik ve güven mimarisinden’ bahseden Macron, bunun ‘Lizbon’dan Vladivostok’a kadar uzanan’ bir hat olabileceğini savundu.

İki lider arasındaki görüşmelerde Fransa’nın uzaydaki askeri varlığını güçlendirme planlarının yanı sıra Ukrayna ve Suriye konularındaki görüş ayrılıklarının öne çıktığı da bildiriliyor.

Görüşmede Putin, Ukrayna konusunda daha önce Fransa’nın Normandiya bölgesinde yapılan Rusya, Ukrayna, Almanya ve Fransa’nın dahil olduğu müzakerelerin başarı şansının olabileceğini söyledi. Macron’un da bu konuda Putin’le aynı görüşü paylaştığı kaydedildi.

Suriye konusunda ise Putin, İdlib’deki radikal İslamcılarla mücadelenin devamından yana olduğunu yeniledi. Putin, İdlib’de ‘teröristlerle mücadelenin sonuna kadar süreceğini’ vurguladı.

Macron’un ise daha önce varılan ateşkesin korunması çağrısı yaptığı görüşmede ayrıca Rusya’daki muhaliflere yönelik bazı baskılar gündeme geldi.

Rusya lideri Putin’in Fransa Cumhurbaşkanı’nı 9 Mayıs 2020’de Moskova’da yapılacak olan İkinci Dünya Savaşı’nın 75’inci yılı kutlamalarına davet ettiği ve Macron’un da bu davete katılacağını ilan eden ilk batılı liderlerden olacağı da duyuruldu.