Macron, Trump’ı İran konusunda ikna etmek istiyor

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, ABD Başkanı Donald Trump’ı İran’a yönelik bazı yaptırımları çekmesi için ikna etmek istediğini söyledi.

Macron, Japonya’da Cuma günü yapılacak G20 zirvesinde Trump ile bir araya gelecek.

Macron, Japonya’da trenle Kyoto’ya doğru giderken gazetecilere konuştu. Fransız Cumhurbaşkanı Macron, “Başkan Trump’ı, çıkarının görüşme sürecine bir pencere açmak olduğuna ve belki görüşmelere şans için zaman tanıması amacıyla bazı yaptırım kararlarından vezgeçmeye ikna etmek istiyorum” dedi.

Bir çalışma başlatmak ve hep birlikte nükleer konuda yöntemleri konuşmak gerektiğini söyleyen Macron, “İran ile Yemen ve Suriye’yi konuşmak, kendimize bir kaç ay zaman tanımak gerekiyor” diye ekledi.

ABD’nin Mayıs 2018’de nükleer anlaşmadan tek taraflı olarak çekildikten sonra yaptırımlara dönmesiyle birlikte gerilim giderek tırmandı. 20 Haziran’da bir Amerikan insansız hava aracı Hüzmüz Boğazı yakınında İran tarafından düşürüldü. Hafta başında ABD Başkanı Donald Trump, İran’a karşı yeni yaptırımlar devreye koydu. Bu kez dini lider Ali Hamaney ve Devrim Muhafızları’nın sekiz generali yaptırımların hedefi oldu. İran hükümeti, Washington’un bu yaptırımlarla diplomatik kanalı nihai olarak kapattığı tepkisinde bulundu.