Macron’un görevdeki ilk ayında işsizlik arttı

Son 9 yıldır işsizlikteki artışın durdurulamadığı Fransa’da Mayıs ayında da işsiz sayısının arttığı duyuruldu.

Çalışma Bakanlığı ve İş Bulma Kurumu’nun duyurduğu verilere göre, Fransa’nın Avrupa kıtasındaki topraklarında işsiz sayısı Mayıs ayında 3 milyon 490 bin olarak gerçekleşti. Nisan ayına göre 22 bin 300 artan işsiz sayısı deniz aşırı bölgelerle birlikte 3 milyon 750 bine ulaştı.

Kısmen çalışan, 50 yaş üstü bireyler ve devlet destekli eğitim programlarına alınan bireylerle birlikte işsiz sayısı 6 milyon 610 bin olurken, bu kişilerin 330 bin kadarı denizaşırı bölgelerde yaşıyordu.

Tümüyle işsiz olan bireylerin sayısında Nisan ayına oranla yüzde 0,6 gibi artış olsa da, geçtimiz yılın aynı dönemine oranla yüzde 0,8 düşüş olduğu kaydedildi.

Ancak tüm kategorilerin toplamında geçtiğimiz yıla oranla yüzde 2’lik bir artış söz konusu. Bu da, tümüyle işsiz olan bireylerin sayısının azaldığını, ancak yarım günlük veya daha az süreli işlerle yetinenlerin sayısının arttığını gösteriyor.

Cumhurbaşkanlığı ve Ulusal Meclis seçimlerinin ardından iktidarı garantileyen liberal Emmanuel Macron’un önündeki en büyük sorun olarak işsizlik duruyor. Son olarak 2008 yılında Nicolas Sarkozy döneminde yüzde 7 civarında olan işsizlik oranları o tarihten bu yana bazı istisnalar haricinde düzen olarak artarak yüzde 10’un üzerine çıktı.