Macron’un partisi çoğunluğu kaybetti

Fransa’da iktidara geldikten bu yana geçen 3 yılda 26 parlamenteri istifa eden LREM, Ulusal Meclis’te azınlıkta kalıyor.

2017 Mayıs’ında cumhurbaşkanlığı görevine seçilen Emmanuel Macron’un liberal eğilimli partisi LREM, Haziran 2017’deki genel seçimlerde 577 sandalyeden 314’ünü kazanmıştı. Ancak o tarihten bu yana çok sayıda milletvekili istifa, ihraç veya farklı gerekçelerle partiden ayrıldı.

17 EKOLOJİST YENİ GRUP KURDU, ÇOĞUNLUĞU KAYBETTİ

İktidar partisinin düne kadar 289 olan meclis çoğunluğunu elinde bulundurduğu dönem artık son buldu. Aralarında Paris Belediye Başkanlığı adaylığı reddedildiği için geri planda duran Cédric Villani’nin de olduğu 17 isim, Ulusal Meclis’te kendi gruplarını kurdular. Bu milletvekilleri aynı zamanda geçtiğimiz yıl iklim ve çevre politikasında ‘hayal kırıklığı’ yaşadığı için Çevre ve Ekoloji Bakanlığı görevinden istifa eden Nicolas Hulot’ya yakın isimler.

Son istifalarla birlikte LREM’in meclisteki sandalye sayısı 288’e geriledi. Ancak daha önce istifa eden ve bu ay sonunda belediye başkanlığı görevine gelecek olması nedeniyle Ulusal Meclis’ten ayrılacak Olivier Gaillard’ın yerine geçecek olan kadın temsilcinin LREM’e geçeceği öğrenildi. Böylelikle meclis çoğunluğu kıl payı yine iktidar partisine geçecek.

Öte yandan LREM’in çoğunluğu yeniden yakalamasa da muhalif merkez sağ-liberal partilerden MODEM tarafından desteklenmeye devam edeceği tahmin ediliyor. Bu partinin ise 46 sandalyesi bulunurken, iki turlu yapılan son seçimlerde MODEM ile LREM birçok yerde ya ortak aday göstermişler ya da ikinci turda en güçlü diğer adayı desteklemişlerdi.