Madrid’in Katalonya ile ‘yumuşama’ adımı: Başka cezaevlerine sevk

Yeni İspanyol hükümeti, Katalonya’da geçtiğimiz yıl düzenlenen referandumdan sonra tutsak edilen çok sayıda siyasetçinin serbest bırakılması yerine ‘Katalonya’daki cezaevlerine nakille’ halklar arasında ‘yumuşama’ sağlama iddiasında.

1 Ekim 2017’de Katalonya’da düzenlenen bağımsızlık referandumu ve sonrasındaki bağımsızlık ilanı ardından bölgesel Katalan hükümetinin 9 üyesiyle çok sayıda sivil toplum temsilcisi cezaevlerine konmuştu. Halen eski Katalonya Bölge Başkanı Carles Puigdemont ile birlikte çok sayıda siyasetçi de sürgünde yaşıyor.

Baskı politikalarını sert bir biçimde sürdüren muhafazakar Mariano Rajoy hükümetinin yerine gelen İspanya’nın yeni sosyalist hükümeti ise, Katalonya halkıyla ilişkilerde ‘yumuşama sağlama’ iddiasında. Hükümetin bu kapsamda haksız tutukluluklara son vermek için gerekli yasal adımları atmak yerine, tutsakların başka cezaevlerine sevkiyatını seçmesi dikkat çekiyor.

Pedro Sanchez başbakanlığındaki hükümetten yapılan açıklamada, eski Katalan bölgesel hükümetinin 9 üyesiyle birlikte çok sayıda sivil toplum temsilcisinin Katalonya’daki cezaevlerine sevk edileceği duyuruldu.

Yeni İspanya Başbakanı Pedro Sanchez’in 9 Temmuz’da Katalonya’nın yeni başkanı Quim Torra ile görüşmesi planlanıyor. Ancak sosyalist İspanya hükümeti, halen Almanya’da sürgünde bulunan eski Katalonya Bölge Başkanı Carles Puigdemont ile sürgündeki çok sayıda diğer siyasetçinin geri iadesine dair talepleri kaldırmış değil.