Maduro, Guido’ya karşı ‘zaferini’ kutladı

Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro, kendisini devlet başkanı ilan eden ABD destekli Juan Guaido’ya karşı “zaferini” ilan etti.

Nicolas Maduro, Perşembe günü başkent Caracas’ta Juan Guaido’nun “darbeci macerasının başarısızlığını” kutladı.

Başkanlık Sarayı’nın balkonundan “Kim seni seçti?” diye soran Maduro, rakibi için “Dangalak köle” ve “Vatan haini” dedi. Kırmızı gömleğiyle dikkat çeken Maduro, zaferini ilan ederken, Guaido’nun yurtdışı turu ile de alay ederek, “başarısızlığının reklamını” yapmaya gittiğini söyledi.

Ülkeden çıkış yasağını delen Juan Guaido, Perşembe günü Kolombiya’da ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo ile bir araya geldi. Pompeo, Maduro “tiranlığına karşı daha fazla eylem” sözü verdi.

Guido, buradan Birleşik Krallık, Belçika ve İsviçre’ye geçti. Cuma ve Cumartesi günü ise Paris ve Madrid’de Venezuelalı göçmenlerle bir araya gelmesi bekleniyor.

İsviçre’nin Davos kentindeki Dünya Ekonomi Forumu’nda siyasi ve ekonomik elitten yardım isteyen Guaido, “Tek başına başaramayız” dedi.

Guaido, 23 Ocak 2019’da kendisini geçi başkan ilan etmiş ve Maduro’nun 2018’deki seçimleri ile kazandığını belirtmişti. Başta ABD olmak üzere 50 dolayında ülke Guiado’yu meşru başkan olarak tanımıştı. Ancak bu desteğe rağmen Maduro’yu iktidardan uzaklaştırmayı başaramadı.