Makedonya ve Arnavutluk AB’ye üyelik müzakerelerine başlayacak

Avrupa Birliği’ne (AB) adaylıkta şanslı görülen Arnavutluk ve Makedonya’nın üyelik müzakerelerinin ‘şartlı olarak’ başlatılmasına karar verildi.

Lüksemburg’da AB Komisyonu tarafından yapılan toplantıdan sonra iki ülkenin müzakerelerinin belirli şartların yerine getirilmesi halinde başlatılacağı duyuruldu.

Arnavutluk ve Makedonya’nın üyelik için 35 başlığın müzakere edecekleri sürecin Avrupa Parlamentosu’nun (AP) 2019’daki seçimlerinden önce başlamayacağı da verilen bilgiler arasında. Aşırı sağcıların genişleme politikasını AP seçimlerinde kullanma ihtimali nedeniyle müzakere sürecinin 2019 sonunda başlaması planlanıyor.

Özellikle Fransa ve Hollanda’nın sürecin hemen başlatılmaması konusunda bastırdığı öğrenildi.

ŞARTLI OLARAK BAŞLAYACAK

Arnavutluk ve Makedonya’nın AB’ye üyelik müzakerelerinin başlatılabilmesi için bazı şartlar da konuldu. İki ülkenin kriminal suçlar ve yolsuzluklarla mücadelede daha sert önlemler almaları halinde müzakerelerin başlaması şartı da getirildi.

28 üyeli AB, Büyük Britanya’nın önümüzdeki yıl birlikten ayrılmasıyla 27 üyeye düşecek. AB’nin 2017 itibariyle nüfusu 511 milyon iken, Arnavutluk ve Makedonya’nın birliğe dahil olmaları halinde ‘çok ağır bir yük olmayacakları’ savunuluyor. Arnavutluk nüfusu 3 milyon iken, Makedonya’nın nüfusu ise sadece 2,1 milyon.