Malatya'da kimlikleri belirlenmemiş 181 cenaze

Çatışmalarda hayatını kaybedenlere ait cenazelerden 10’u Malatya ATK'de bekletiliyor. Cenazelerden, 171’inin ise kentteki mezarlıklara defnedildiği ortaya çıktı. Kentteki kimsesizler mezarlığına defnedilmiş toplam 181 cenaze var.

Kürdistan'da yaşanan çatışmalarda yaşamını yitirenlere ait cenazelerin kaldırıldığı merkezlerden biri olan Malatya Adli Tıp Kurumu (ATK) morgunda tutulan ve kentteki kimsesizler mezarlığına defnedilmiş toplam 181 cenaze var. ATK morgunda vücut bütünlüğü tamamen bozulmuş 10 cenaze bulunuyor. Aileler tarafından teşhis edilmeleri beklenen bu cenazelerin yanı sıra yine ailelerinden alınan DNA sonuçlarının beklendiği 71 cenazenin Asri Mezarlığı’na, 100 cenazenin ise kimsesizler mezarlığına defnedildiği öğrenildi.

Kente getirilen bu cenazelerin Dersim, Bingöl, Malatya, Sivas, Elazığ, Muş, Adıyaman ve Maraş kırsalında yaşanan çatışmalarda yaşamını yitirenlere ait olduğu belirtiliyor.

Çoğunlukla savaş uçakları ve Silahlı İnsansız Hava Araçları (SİHA) ile gerçekleştirilen bombardımanlar sonucu yaşandığı aktarılan bu kayıplarda, cenazelerdeki vücut bütünlüğünün büyük ölçüde kaybolduğu öğrenildi.

AİLELERE ZORLUK ÇIKARILIYOR

Aileler, vücut bütünlükleri kaybolduğu için yakınlarına ait olduğunu düşündükleri cenazeleri teşhis etmekte zorluk çekiyor. Savcılığa başvuran ailelere önce fotoğrafların gösterildiği, teşhis gerçekleşse dahi DNA örneği alındığı ve sonucun beklendiği belirtildi.

Cenazelerini teşhis edip, DNA sonuçları eşleşen ailelere başvurdukları il ve ilçe belediyelerince cenaze nakil araçlarının verilmediği da ifade edildi.