Son Dakika: Stêrk TV ve Medya Haber TV'ye baskın: Polisler tüm binayı talan etti

Mali’de bir köy ikinci kez katliama uğradı

Mali’nin merkezindeki Ogossagu köyüne düzenlenen silahlı saldırıda en az 21 köylü katledildi. Bir yıl önce de aynı köyde 160 dolayında kişi katledilmişti.

Saldırının Dogon topluluğuna mensup kişiler tarafından gerçekleştiği bildirildi. Hedef alınan köyde Pöller halkına mensup insanlar yaşıyor.

Köyün sorumlusu Ali Osman Bari, “20 ölümüz var, bazıları yanmış” dedi. Daha sonra bir açıklama yapan hükümet, ölü sayısının 21 olduğunu belirtti.

Yerel yetkililer, çok sayıda kişi de kayboldu. Bazı kaynaklar 28 kişinin kayıp olduğundan söz ediyor. Yerel yetkililer saldırıdan Dogonları sorumlu tuttu. Bağımsız kaynaklarca bu bilgiyi doğrulamak mümkün olmadı.

Saldırının 30 dolayında silahlı kişi tarafından Perşembe’yi Cuma’ya bağlayan gece, Mali ordusunun bölgedeki çekilmesinden bir kaç saat sonra gerçekleştiği belirtiliyor. AFP’ye konuşan yerel bir seçilmiş, güvenlik gerekçesiyle adını vermezken, “Askerlere gitmemeleri söylenmişti, ama gittiler. Bu da geleneksel avcıları geri dönmeye cesaretlendirdi” dedi.

Saldırıda köyün kısmen yandığı, besin stoklarının imha edildiği ve hayvanların kaçırıldığı kaydedildi.

Mali’de güvenlik durumunun kötüleştiği 2015’den bu yana çok sayıda benzer saldırı gerçekleşti. 23 Mart 2019’da Pöller halkının yaşadığı Mopti bölgesindeki Ogosagu köyünde aralarında kadın ve çocukların olduğu en az 60 sivil katledilmişti.

Bölgede yaşanan çatışmalarda, özellikle Pöller ve Dogon etnik grupları karşı karşıya geliyor. Çatışmanın kökeninde genellikle arazi anlaşmazlıkları var. Ancak saldırılar ve misillemeler, anlaşmazlıkları bir şiddet sarmalına soktu. Bölgede ayrıca silahlı gruplar etkin durumda.

Mali’nin merkezindeki cihatçı olarak değerlendirilen Amadu Kufa öncülüğündeki bir grubun ortaya çıkmasından bu yana çatışmaların arttığı belirtiliyor. Sözkonusu grup, geleneksel olarak hayvan yetiştiriciliği yapan Pöller halkı arasında eleman kazanmaya çalışıyor. Pöller halkı çoğunlukla hayvan yetiştiriciliği ile uğraşırken, Dogon ve Bambara etnik grupları ise tarımla uğraşıyorlar. Dogon Bambaralar, gelenekle dozo avcılarına dayanarak öz savunma grupları kurdular.

HRW’DEN CEZASIZLIĞA TEPKİ

İnsan Hakları İzleme Örgütü’ne (HRW) göre sadece 2019 yılında Mali’nin merkezinde 500 dolayında sivil öldürüldü, yüzlercesi de yaralandı. Kısa bir süre önce Mali’deki şiddet ve cezasızlığa ilişkin bir rapor yayınlayan HRW, “Mali’nin orta bölgelerinin genelinde, silahlı gruplar öldürüyor, sakat bırakıyor ve toplulukları terörize ediyor (...) Öyle görülüyor ki, hesap vermekten endişe etmiyorlar” dedi.

HRW, silahlı grupların sorumlularının neredeyse tam cezasızlıktan yararlandığı tepkisinde bulunurken “Mali makamları soruşturmaları acilen hızlandırmalı” dedi. Rapora göre mahkemeler geçen yıl bir çok soruşturma başlatıp, “toplumcu şiddete ilişkin daha az önemdeki olayları gerekçe göstererek 45 kişiyi mahkum” etse de adli makamlar halen çok sayıda katliama karışan silahlı grupların liderlerinin ifadesine bile başvurmadı. HRW, “Mali hükümetinin her çeşit silahlı grupları cezalandırmadaki başarısızlığı, bu grupların başka vahşetlere imza atmasını cesaretlendiriyor” dedi.