Mali’de silahlı kişiler en az 30 köylüyü katletti

Mali’nin merkezinde Dogon etnik topluluğuna ait bir çok köye eş zamanlı olarak saldırılar düzenlendi, en az 30 köylü öldürüldü.

Saldırıların Bankass sektöründe Çarşamba günü gerçekleştiği ancak girişi zor bir alan olduğu için bilgilerin ancak Cuma günü doğrulanabildiği kaydedildi.

Saldırganların pikaplar içerinde gelerek eş zamanlı olarak dört Dogon köyüne saldırdığı bildirildi.

Yerel yetkililer saldırıların öğleden sonra başladığı ve gece yarısına kadar sürdüğü bilgisini verdi.

Saldırıda aralarında kadınlar, çocuklar ve yaşlıların olduğu en az 30 kişi katledildi, çok sayıda kişi kayboldu, ağır maddi hasar verildi. AFP’nin haberine göre bir yerel yetkili, sivillerin barbarca katledildiğini belirtti.

Mali’nin merkezi2015 yılından beri çok çeşitli saldırılara konu oluyor. El Kaide bağlantılı bir grubun saldırıları, toplumlar arası şiddet, köylülerin katledilmesi, hesaplaşma ve başka gerekçelerle işlenen suçlar, bölgeyi şiddet sarmalına koydu.

Mart ayında Mali’nin Burkina Faso ile olan sınır bölgesindeki bir köye saldıran silahlı kişiler 10 kişiyi öldürmüş, köyü yakmıştı. Hedef alınan köy Bankass bölgesindeydi. 14 Şubat günü de Pöller halkından 31 sivil, aynı bölgedeki Ogossagou köyünde öldürülmüştü. Ogossagou köyüne Mart 2019’da da saldırı olmuş, aynı toplumun üyelerinden 160’ı katledilmişti.

Bölgede yaşanan çatışmalarda, özellikle Pöller ve Dogon etnik grupları karşı karşıya geliyor. Çatışmanın kökeninde genellikle arazi anlaşmazlıkları var. Ancak saldırılar ve misillemeler, anlaşmazlıkları bir şiddet sarmalına soktu. Bölgede ayrıca silahlı gruplar etkin durumda.

Mali’nin merkezindeki cihatçı olarak değerlendirilen Amadu Kufa öncülüğündeki bir grubun ortaya çıkmasından bu yana çatışmaların arttığı belirtiliyor. Sözkonusu grup, geleneksel olarak hayvan yetiştiriciliği yapan Pöller halkı arasında eleman kazanmaya çalışıyor. Pöller halkı çoğunlukla hayvan yetiştiriciliği ile uğraşırken, Dogon ve Bambara etnik grupları ise tarımla uğraşıyorlar. Dogon Bambaralar, gelenekle dozo avcılarına dayanarak öz savunma grupları kurdular.

İnsan Hakları İzleme Örgütü’ne (HRW) göre sadece 2019 yılında Mali’nin merkezinde 500 dolayında sivil öldürüldü, yüzlercesi de yaralandı. Kısa bir süre önce Mali’deki şiddet ve cezasızlığa ilişkin bir rapor yayınlayan HRW, “Mali’nin orta bölgelerinin genelinde, silahlı gruplar öldürüyor, sakat bırakıyor ve toplulukları terörize ediyor (...) Öyle görülüyor ki, hesap vermekten endişe etmiyorlar” diye ifade etmişti.