Malta ‘Alan Kurdi’deki mültecileri zorla çıkardı

 Akdeniz’de görev yapan yardım gemisi ‘Alan Kurdi’de bulunan mülteciler Malta tarafından zorla çıkartıldı. Geminin yöneticileri “Malta’nın şantaj ve tehditlerine maruz kaldık” dediler.

Batı Avrupa’ya ulaşmak amacıyla Libya’dan botla yola çıkan, ardından Akdeniz’de mahsur kalan 13 mülteci 10 gün önce Sea-Eye isimli Alman yardım örgütünün Akdeniz’de görev yardım gemisi ‘Alan Kurdi tarafından kurtarılmıştı. Ancak mültecileri hiçbir ülkenin kabul etmemesi üzerine gemi günlerdir Malta açıklarında bekliyordu.

İki mülteci intihar girişiminde bulunurken, sağlık durumu iyi olmayan 8 mültecinin gemiden izin verilmiş, 5 mülteci ise hala gemide bulunuyordu. Malta devlet güçleri ise gemiye baskın yaparak geri kalan mültecileri zorla çıkardığı belirtildi. Der Spiegel dergisinin internet sitesine konuşan Sea-Eye’nin sözcüsü Gorden Isler Malta’nın şantaj ve tehditlerine maruz kaldıklarını bildirdi.

Malta devlet güçlerinin mahkeme kararı olmadan gemiye baskın yaptığını belirten Isler “Hukuk devletinin açıkça çiğnendiğine tanıklık ettik” diye konuştu. Askeri gemiye bindirilen mültecilerin iki Avrupa Birliği üyesi ülke tarafından kabul edildiği öğrenildi. 84 mültecinin içinde bulunduğu "Ocean Viking" gemisi ise hala Akdeniz’de ve bu mültecileri henüz hiçbir ülke kabul etmiş değil.

2019’DA 641 MÜLTECİ BOĞULDU

Malta açıklarında yaşanan mülteci dramına çözüm bulmak için AB üyeleri 23 Eylül’de mini bir zirvede bulaşacak. Malta’da yapılması planlanan toplantıya Almanya, Fransa, İtalya, Finlandiya ve AB Komisyonu yetkililerinin katılacağı açıklandı.

Sea-Eye isimli yardım kuruluşu Akdeniz’de görev yapan kurtarma gemisinin ismini geçtiğimiz Şubat ayında ‘Alan Kurdi’ olarak değiştirmişti. Eylül 2015’te ailesiyle Avrupa’ya doğru yola çıkan ve cansız bedeni Bodrum açıklarında bulunan Rojava Kürdistanlı küçük çocuk Alan Kurdi mülteci çocukların sembolü haline gelmişti.

Avrupa ülkelerini sarsan Alan Kurdi’nin fotoğrafına rağmen Akdeniz ve Ege’deki hala mülteci trajedisi yaşanıyor. Özellikle arama ve kurtarma operasyonlarını durduran, ardından İçişleri Bakanı Salvini’nin talimatıyla yardım gemilerine sınırlarını kapatan, son olarak da mültecileri kurtaran kaptanları gözaltına alan Roma hükümetinin bu yaklaşımı yüzünden Akdeniz dünyanın en ölümcül güzergâhı hâline geldi. Şimdiye kadar sadece 2019 yılında 641 mülteci Akdeniz’de yaşamını yitirdi.