Mueller: Manafort’un ortağı Rus istihbaratı bağlantılı

Rusya’nın 2016 Amerikan seçimlerine müdahalesini yürüten özel yetkili savcı Robert Mueller, Donald Trump’ın eski kampanya direktörü Paul Manafort’a karşı yeni suçlamalar getirdi.

2016’da Donald Trump’ın kazandığı Amerikan başkanlık seçimlerinde Rusya’nın etki ettiği iddiaları Federal Soruşturma Bürosu (FBI) tarafından soruşturuluyordu.

Donald Trump’ın birçok kereler sert tepki gösterdiği özel yetkili savcı Robert Mueller, ABD Başkanı’nın eski kampanya direktörü Paul Manafort’a yönelik yeni suçlamalar getirdi.

RUS ASKERİ İSTİHBARATIYLA BAĞLANTI İDDİASI

Mueller tarafından Washington DC’deki bir federal mahkemeye sunulan iddianamede, Manafort’un Konstantin Kilimnik adlı bir ortağının Rusya askeri istihbaratıyla bağlantılı olduğu savunuluyor.

Savcı Mueller tarafından yayınlanan bir basın açıklamasında, Manafort ve Kilimnik’in yargıyı etkilemek ve yine yargıyı engellemek amacıyla komplo kurmakla suçlandığına yer verildi. İddianamede, Manafort ve Kilimnik’in Ukrayna’daki lobi faaliyetlerine yönelik tanıklık yapacak kişileri etkilemek amacıyla girişimde bulundukları belirtiliyor.

Donald Trump’ın daha önce ‘cadı avı’ olarak adlandırdığı soruşturmaya ilişkin konuşan eski federal savcılardan Renato Mariotti’ye göre, Kilimnik’in adının geçmesi soruşturmayı daha da önemli kılıyor. Mariotti, Devlet Başkanı Trump’ın eski kampanya direktörünün Rus askeri istihbaratıyla bağlantılı bir kişiyle çalışmasının ‘şaşkınlık verici’ olduğunun altını çizdi.

RUSYA’NIN BATI ÜLKELERİNDEKİ SEÇİMLERE MÜDAHALE İSTEĞİ YENİ DEĞİL

Paul Manafort, daha önce de kara para aklama, banka ve vergi dolandırıcılığı gibi suçlamalarla karşılaşmıştı.

Soruşturmada, Donald Trump’ın kazandığı seçimlerdeki kampanya ekibinin Rusya yönetimiyle ilişkilerine odaklanılıyor. Rusya kaynaklı hackerler ve haber sitelerinin batılı ülkelerdeki seçimler döneminde özellikle yalan haberler ve kara propagandalarla ‘sıradışı’ veya ‘popülist’ siyasetçi ve partilerin kazanmalarını hedefledikleri biliniyor.

Fransa’da geçtiğimiz yıl düzenlenen cumhurbaşkanlığı seçimlerinde adayı Marine Le Pen’in ikinci tura kalmayı başardığı ve o dönemki adı Ulusal Cephe (FN) olan ırkçı partinin de Rus bankalarından kredi aldığı ortaya çıkmıştı. Bu partinin yöneticilerinin Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin tarafından ağırlandığı da basına yansımıştı.