Manila sular altında kaldı

Filipinler'in başkenti Manila'da çok sayıda mahalle, Vamco tayfunu ardından sular altında kaldı. Felakette en az 2 kişi hayatını kaybetti.

Vamco tayfunu saatteki hızı 155 kilometreye varan rüzgarlarla geldi. Çarşamba günü Luçon adasının doğusunda karaya çıktı. Perşembe günü de takımada Filipinler'in batısından ülke topraklarını terk ederek Güney Çin denizinde yol almaya devam etti.

Yetkililer, kıyı bölgelerinde toprak kaymaları ve dalgaların olabileceği konusunda uyardı.

Tayfunla birlikte 12 milyon nüfuslu başkent Manila'da hayat felç oldu. Çok sayıda mahalle sular altında kaldı. Sokaklar adeta ırmaklara döndü. Başkente sınıf olan bir çok bölgede de durum zorlaştı.

Filipinler'i vuran bu felakette en az 2 kişinin hayatını kaybettiği bildirildi.

Koronavirüs salgını nedeniyle kapalı olan okullar ile jimnastik salonları, acil barınma yerleri olarak kullanıldı. Sivil Savunma'ya göre 180 bin dolayında kişi buralara sığındı.

Filipinler, her yıl ekinleri, kırılgan evleri ve altyapıyı yok eden ve tüm nüfusu kalıcı yoksulluk içinde tutan ortalama yirmi tropikal fırtına ve tayfundan etkileniyor.

Yakın tarihin en kötüsü, 2013 yılındaki Haiyan isimli süper tayfun olmuştu. Bu tayfunda 7 bin 300'ü aşkın kişi hayatını kaybetmiş, Tacloban kenti dev dalgalara maruz kalmıştı.