Mardin kırsallarına kamufle edilmiş kameralar yerleştirildi

Kızıltepe ile Nusaybin'in kırsal bölgelerine askeri amaçlı taş ve bitki görünümüyle kamufle edilmiş kameralar yerleştirildiği ortaya çıktı.

Mardin’in Nusaybin ilçesine bağlı Eskihisar (Marîn) kırsal mahallesi ile çevre mahallelerde askeri amaçlarla kullanılan taş ve bitki görünümüyle kamufle edilmiş kameralar yerleştirildiği belirtildi. Marîn Harabelerinin olduğu bölgede de benzer kameraların yerleştirildiğini belirtilirken, Nusaybin'in Ömeryan bölgesinde de aynı şekilde çeşitli yerlere kameraların yerleştirildiği belirtildi. Bölgede gezen köylülerin tesadüfen fark ettikleri kameraların kim tarafından ve hangi amaçla yerleştirildiğini anlayamayınca durum muhtara haber verildi. Bunun üzerine karakolu arayan muhtarlık köylülerin arazide yabancı cisim bulduklarını belirtti. Karakol yetkilileri ise, muhtara "Onlar bize ait karışmayın" cevabını verdi.

Köylüler, yerleştirilen kameraların kendilerini rahatsız ettiğini ifade etti.

FOTO-KAPANLAR DA YERLEŞTİRİLDİ

Benzer kameraların yerleştirildiği bir diğer bölge ise Kızıltepe ilçesi kırsalında Mazıdağı sınırında bulunan Yukarı Çimenli (Kanîsorkê) kırsalı. Bölgede Kewira Direj olarak adlandırılan bölgede köylüler tarafından fark edilen kameraların da bölgedeki taşların rengine göre kamufle edildiği belirtildi. Köylüler, kamerayı bölgeyi tepeden gören ve Kewira Direj olarak adlandırılan kayanın üzerinde fark ettiklerini belirtti. Benzer şekilde Kızıltepe'nin Xurs bölgesinde de birçok kırsal bölgede kameralar yerleştirildiği ve yine tepelere mevziler kurulduğu belirtilirken, kameraların yanı sıra kamufle edilmiş foto-kapanların da bölgede yer aldığı ifade edildi. Yine bu bölgelere giriş-çıkışların da yasaklandığı ifade edildi.

Benzer kameraların bölgedeki birçok kırsal bölgede olduğu da belirtilirken, köylülerin rahatsızlıklarını dile getirmelerine rağmen yetkililerin bu durum karşısında adım atmadıkları ifade edildi.