Mars’ta fırtına, NASA robotu ile iletişim kesildi

Mars gezegeninde dev bir toz fırtınası yaşanıyor. Fırtına gezegenin tümün kaplayacak. Curiosity robotu ile iletişim koptu.

Mars’taki fırtına nedeniyle NASA’nın gezegende keşif yapan iki robotundan biri olan Curiosity ile iletişimin kurulamadığı bildirildi. Teknisyenler, robotun yeniden hareket edip edemeyeceğini sorguluyor.

Gezegenin dörtte birinden fazla toz fırtınası ile kaplanmış durumda. Amerikan uzay ajansı NASA’ya göre fırtınanın vurduğu yerler tamamen karanlık hale geldi. Bu fırtına iki veya üç gün içinde tüm gezegeni kaplayacak ve muhtemelen bir kaç hafta sürecek.

Mars’ın yörüngesinde NASA’nın üç uydusu bulunuyor. Karada ise iki robot keşif yapıyor. Robotların en eskisi olan Opportunity 2004’ten bu yana 45 kilometreden fazla yol kat etti. Opportunity robotu, güneş panoları ile çalışıyor. Curiosity ise nükleer bir robot, 2012’den beri keşif yapıyor.

Güneş olmadığında Opportunity uykuya çekiliyor. Bu nedenle bir haftadan beridir, güneş enerjili robottan haber alınamıyor. NASA’da Opportunity projesi şefi John Callas, “Her gün bir sinyal almak için dinliyoruz” dedi.