Maryland eyaletinde 150’den fazla rahip pedofili ile suçlandı

Amerikan adaleti Maryland eyaletinde 1940’tan 2002’ye kadar 150’den fazla Katolik din adamını en az 600 çocuğa yönelik "korkunç ve tekrarlanan" sübyancılık eylemleriyle suçladı ve Kilise’nin “suç ortaklığına” tepki gösterdi.

Ülkenin kuzey doğu eyaleti Maryland savcısının hazırladığı bir rapora göre, bu başpiskoposluk rahipleri ve personeli "toplumlarındaki en savunmasız çocuklara karşı tekrarlı ve korkunç eylemler gerçekleştirirken, başpiskoposluk liderleri görmezden geldi.”

Bu belge, başkent Washington'a çok yakın olan Baltimore Başpiskoposluğu ile ilgili.

Maryland’daki soruşturma, Pensilvanya'da şok etkisi yaratan soruşturmanın ardından diğer birçok eyalette olduğu gibi 2018'de açılan soruşturmanın bir parçası olarak ele alınıyor.

Maryland soruşturmasında, 600'den fazla çocuğa pedofili suçlarında bulunduğundan şüphelenilen yaklaşık 156 Kilise mensubunun kimliği tespit edildi.

Ancak tecavüz vakalarının yalnızca küçük bir kısmının bildirildiğini hatırlatan yetkililer, kurbanlarının gerçek sayısının "şüphesiz çok daha fazla" olduğuna dikkat çekiyor.

Rapor, "Çocuklara yönelik cinsel şiddet iddialarını dikkate almayı reddeden" dini hiyerarşinin "suç ortaklığın” vurgu yapıyor.

Savcılığa göre, Kilise, "inkar etmek imkansız hale geldiğinde" söz konusu kişileri bazen yeniden çocukların yanında çalıştıkları pozisyonlara taşımakla yetindi.

"Başpiskoposluk, çocukları korumaktan çok skandal veya olumsuz tanıtımdan kaçınmakla ilgileniyordu” denilen rapor, resmi olmakla birlikte iddianame niteliği taşıyor.

2018'de Pennsylvania savcılığı tarafından yapılan bir soruşturma, 300'den fazla rahip tarafından en az 1000 (bin) çocuğa karşı işlenen pedofili suçlarını ortaya çıkarmıştı.

Maryland savcılığının soruşturması yüz binlerce belgenin yanı sıra mağdurların ve tanıkların ifadelerine dayanıyor. Olaya karışanların ezici çoğunluğunun adı biliniyor, ancak çoğu ölmüş ve bu nedenle yargılanamıyor.

Raporun yayınlanmasının ardından Başpiskopos William Lori, yaptığı açıklamada bu "şeytani eylemlerin meydana geldiğini" kabul ederek mağdurlara "en derin özürlerini" ifade etti.