Mayanmar’ın kuzeyinde de çatışmalar başladı

Myanmar’ın kuzeyinde ordu ile isyancılar arasında çatışmaların yeniden başlaması ardından binlerce kişi evlerinden kaçtı.

Birleşmiş Milletler İnsani İşler Koordinasyon Bürosu Başkanı Marc Cutts, AFP’ye yaptığı açıklamada son üç haftada kuzeydeki Kachin eyaletinde 4 binden fazla kişi evlerini terk etti. Bu eyalet, Çin ile olan sınırın yakınında yer alıyor.

BM yetkilisine göre bu rakam, yılın başından beri çatışmalardan dolayı kaçan 15 bin kişiye dahil değil. Myanmar hükümeti ile Kachin Bağımsızlık Ordusu arasında 2011’de bozulan ateşkesten bu yana Kachin ve Shan eyaletlerindeki kamplarda 90 binden fazla kişi yaşıyor.

Yerel örgütler halen çok sayıda sivilin çatışmalı bölgelerde mahsur kaldığını belirtiyor. Cutts, en büyük endişelerinin sivillerin güvenliği olduğunu belirtirken, çatışmalarsa sivillerin öldürüldüğü yönündeki haberleri doğrulayabilecek durumda olmadıklarını ifade etti.

Myanmar’da yakın zamanda özellikle Rohingya krizi yaşandı. Çoğunlukla Budist olan bu ülkenin kuzeyinde de diğer etnik azınlıkların dahil olduğu çatışmalar yaşanıyor.

Myanmar’ın sınır bölgeleri, İngiliz sömürgesinden kurtuluş yılı olan 1948’den isyanlara konu oluyor. Ayrıca bölgede uyuşturucuya yönelik operasyonlar da sık sık yapılıyor.

Etnik silahlı gruplar, daha fazla otonomi ve bölgeleri üzerinde denetim istiyor. Myanmar yöneticisi Aung San Suu Kyi, 2016’da görevine başladığında, onlarca yıllık askeri rejimden sonra, önceliğinin barış yapmak olduğunu söylemişti. Ancak şimdiye kadar bu sözünü tutmadı.

İnsan hakları savunucuları Myanmar ordusunun Rohingya krizi döneminde ücra bölgelerde operasyonlarını yoğunlaştırdığını belirtiyor. Ordunun operasyonları nedeniyle 70 bin kişi Bangladeş’e sığınmıştı. ABD ve BM, Rohingyalara yönelik baskıları “etnik temizlik” olarak tanımladı.