Meksika’da çete şiddeti bitmiyor: Aynı aileden yedi kişi katledildi

Meksika’nın doğusundaki Veracruz eyaletinde aynı aileden biri çocuk, üçü kadın yedi kişi katledildi.

Başsavcı tarafından yapılan açıklamaya göre Veracruz eyaletinde pazar günü yedi kişinin cenazesi bulundu. Katledilenler arasında bir çocuk ve üç kadının olduğu bildirildi.

Yeni saldırı Cumhurbaşkanı Andres Manuel Lopez Obrador’un güvenlik politikalarının eleştirildiği bir dönemde yaşandı.

Cumartesi günü kuzey batıdaki Sonora eyaletinde narkotrafik şüphelisi üç kişinin yakalandığı operasyon sırasında bir subay ölmüştü.

Ülkede resmi verilere göre ocak ile mayıs arasında 12 bin 737 cinayet yaşandı.

Eski Cumhurbaşkanı Felipe Calderon’un 2006’da narkotrafik ile mücadele kampanyasının başından bu yana, ülkede resmi rakamlara göre 350 bin dolayında kişi öldürüldü.

Yeni Cumhurbaşkanı Andreas Manuel Lopez Obrador, önce şiddetin nedenlerini, yani yoksulluk ve işsizlikle mücadele etmek istediğini söyleyerek "Şiddeti şiddetle karşılayamayacağımıza inanıyoruz" dedi.

10 gün önce kuzeyde yer alan Chihuahua dağlarında iki Cizvit'in öldürülmesinin ardından Obrador’un organize suçla "çatışma değil, kucaklaşma” stratejisi zan altına alındı.

Kendisi de bir Cizvit olan Papa Francis, Meksika’daki cinayetlere tepki göstererek, “ulusal bir politika” oluşturulmasını istedi. Papa Francis, barış için “ulusal diyalog” geliştirilmesini talep ederken, “Başarısız olan güvenlik stratejilerini gözden geçirmenin zamanı geldi. Gerçeği inkar etmenin yararlı olmadığına inanıyoruz” ifadelerini kullandı.