Meksika tarihinin en kanlı seçimleri

Pazar günü parlamento, senato ve başkanlık seçimlerinin yapılacağı Meksika’da ülke tarihinin en kanlı seçim kampanyası yaşanıyor.

Meksika’da 500 üyeli Temsilciler Meclisi üyeleriyle Senato’daki 128 sandalye için yapılacak seçimlerin yanı sıra devlet başkanlığı için de oy kullanılacak.

125 milyon nüfuslu Meksika, geçtiğimiz yıl yaşanan 25 bini aşkın cinayetle gündemde idi. Ülkedeki kanlı cinayetler bu yılki seçim kampanyasında da gündemde.

BÜYÜK ÇOĞUNLUĞU SEÇİLMİŞLER VEYA ADAYLAR

Etellekt adlı kuruluş tarafından yayınlanan verilere göre, seçim kampanyası boyunca en az 133 siyasetçi öldürüldü. Öldürülenlerin 20’si seçimlerde aday iken, en az 28’inin ise partilerin önseçimlerinde aday oldukları kaydedildi.

Cinayetlerin daha çok yerel seçilmişler ile adayları hedeflediğini belirten Etellekt Genel Direktörü Ruben Salazar, özellikle yerelde siyasetçilerin can güvenliğinin olmadığına dikkat çekti. Radio Formula’ya konuşan Salazar, Meksika tarihindeki en kanlı seçimlerin yaşandığını ifade etti.

KARTELLER HÜCRELERE BÖLÜNEREK KATLİAMLAR YAPIYOR

Yapılan değerlendirmelere göre Meskika’da siyasetçilere yönelik katliamların artmasında suç kartellerinin rolü çok büyük.

AFP’ye konuşan Ruben Salazar, eski Devlet Başkanı Felipe Calderon’un 2006 yılında suç kartellerine karşı başlattığı mücadele sayesinde bu grupların hücreler halinde yeniden örgütlendiklerini söyledi. Salazar, bu küçük hücrelerin kendilerine engel olarak gördükleri siyasetçileri katlettiklerini de belirtti.