Meksikalılar Cumhurbaşkanını seçiyor, solcu aday favori

Meksikalılar, yeni cumhurbaşkanı seçmek için sandık başına gitti. Solcu Lopez Obrador, seçimlerin büyük favorisi. Kazanırsa, 70 yıldan beri bir ilk olacak.

Şiddet ve yolsuzluğun hakim olduğu ülkede, seçmenler Pazar günü sandık başına gitti. Bu seçim kampanyası ülke tarihinin en kanlı kampanyası oldu.

Etellekt araştırma bürosuna göre en az 145 siyasetçi öldürüldü. Oy kullanma işlemlerinin başlamasından kısa bir süre önce muhalefetteki İşçi Partisi’nin bir üyesi de batıdaki Michoacan eyaletinde öldürüldü.

Seçimlerin büyük favorisi solcu Lopez Obrador, 64 yaşında. Lakabı “AMLO”. Seçim kampanyasında, sistem karşıtı aday olarak ülke genelinde yaygın olan tepkiyi etrafında toplamayı başardı. Mevcut Cumhurbaşkanı Enrique Pena Nieto, halkın büyük oranda desteğini kaybetti. Anketler, Obrador’un Nieto’ya 20 puan fark atacağını gösteriyor. Obrador’a destek anketlerde yüzde 50’nin üzerinde görünüyor.

Başkent Meksiko'da bir oy bürosuna zafer işaretiyle gelen Obrador, “Tarihi bir gün. Gerçek bir değişim, dönüşüm imkanını temsil ediyoruz. Bu nedenle, bugün önemlidir” dedi. Obradori bu dönüşümü şiddetsiz, barışçıl bir şekilde başaracaklarını kaydetti. Derin bir değişimden bahseden Obrador, ülkenin temel sorunu olan yolsuzluğu ortadan kaldıracaklarını vurguladı.

Obrador daha önce iki kez daha cumhurbaşkanlığına adaylığını koymuş ama başarılı olamamıştı.

Cumhurbaşkanlığı seçimleri ile birlikte genel seçimler de yapılıyor. 89 milyon seçmen sandık başına çağrıldı. 500 milletvekili ve 128 senatör ile çok sayıda yerel ve bölgesel birim yenilenecek. Seçimlerin ilk resmi sonuçlarının Pazartesi günü saat 04.00’te açıklanması bekleniyor