Meksiko’da Colomb’un heykeli kaldırılacak, yerine kadınlar için anıt dikilecek

Meksika’nın başkenti Meksiko’daki Christophe Colomb’un heykeli kaldırılarak yerine yerli kadınların tarihteki rolüne dikkat çekmek amacıyla bir anıt hazırlanacak.

Parisien gazetesindeki bir habere göre, Meksika, başkent Meksiko’daki Christophe Colomb heykeli kaldırarak yerine yerli halk mensubu kadınların tarihteki rolüne dikkat çekmek amacıyla bir anıt dikilecek.

Meksiko Belediye Başkanı Claudia Scheinbaum yaptığı açıklamada,  Colomb’un Meksiko’nun büyük sokaklarında yer alan heykeli kaldırılarak yerine yerli halkına mensup kadınlara adanmış bir anıt dikileceğini söyledi.

Claudia Scheinbaum, anıtın “Sosyal adalet”e adanacağını da belirtti.

Claudia Scheinbaum, Colombun tarihteki rolünü tanıdığını da belirterek, bunun iki yüzü olduğunu da belirtti. Colomb’un Avrupa için  Amerika’nın keşfi biçiminde bir rolü olduğu ancak yerli halk için sömürgeciliğin kapısının aralanması olarak görüldüğünü kaydetti.

Bu karar, “sömüzgesizleştirme” olarak da nitelendirilen tartışmaların yürütüldüğü sürece de denk geliyor. Son yıllarda Black Lives Matter’in protesto eylemleri sonucunda Christophe Colomb’un ABD’nin Boston, Chicago ve Miami’nin de aralarında olduğu birçok kentinde heykeli kaldırılmıştı.