Mélenchon yükseldikçe Fransız sağı ve liberaller telaşlanıyor

Radikal sol programıyla Sosyalist Parti (PS) iktidarından umudunu kesen kesimlerin umudu haline gelen ‘Boyun Eğmeyen Fransa’ adlı hareketin adayı Jean-Luc Mélenchon, artık 4 şanslı aday arasında gösteriliyor.

Fransa’da 10 gün sonra yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimlerinde radikal sol aday Jean-Luc Mélenchon’un da aralarında olduğu 4 adayın da seçilme şansları bulunurken, Mélenchon’un seçilmesi ihtimali sağcı medya organlarını karşı propagandaya sevkediyor.

Radikal sol programıyla Sosyalist Parti (PS) iktidarından umudunu kesen kesimlerin umudu haline gelen ‘Boyun Eğmeyen Fransa’ adlı hareketin adayı Jean-Luc Mélenchon, artık 4 şanslı aday arasında gösteriliyor.

Son haftalarda oy oranı giderek yükselen Mélenchon, Ifop-Fiducial tarafından yapılan son ankette yüzde 18,5 oy oranını yakaladı. Bir önceki ankete göre 2,5 puan arttıran Mélenchon, aşırı sağcı Marine Le Pen, merkez-liberal aday Emmanuel Macron ve sağcı François Fillon’la neredeyse başa baş gidiyor.

Ankete göre geçtiğimiz aya kadar yüzde 27 oy oranına ulaşan Marine Le Pen yüzde 23,5, Emmanuel Macron yüzde 22,5 ve François Fillon ise yüzde 19 oy oranına sahip.

Öte yandan Jean-Luc Mélenchon’la birlikte dar gelirli kesimlere hitap etme iddiasındaki PS adayı Benoit Hamon’un seçmenlerinin önemli bir kısmının kararsız oluşu da Mélenchon’un şansını arttırıyor. Son ankette oy oranı yüzde 8,5’e kadar düşen Hamon’u seçeceğini söyleyenlerin sadece yüzde 55’i ‘kararının kesin’ olduğunu beyan ediyor.

Jean-Luc Mélenchon’un seçilme şansı olan diğer üç adaya yakın oy oranlarına ulaşmış olması, başka sol adaylara oy veren seçmenlerin oylarını alabileceği ihtimalini güçlendiriyor. Zira ikinci tura kalması halinde Mélenchon’un aşırı sağcı Marine Le Pen’e karşı kazanma şansı da çok yüksek.

LİBERAL VE SAĞCI GAZETELER KARALAMAYA BAŞLADI BİLE

Jean-Luc Mélenchon, Fransa’daki ekonomik sorunların temelinde işverenlere tanınan imtiyazlar, zenginlerin vergi kaçırması gibi sorunların olduğunu savunuyor ve liberal ve sağ partilerin aksine işverenler yerine dar gelirlilere destekler, emeklilik, ekoloji gibi alanlara daha fazla yatırım yapılmasını öneriyor.

Mélenchon’un son haftalardaki yükselişi ve ilk turda yüzde 30-35 civarında tahmin edilen  sol seçmenin en güçlü seçeneği haline gelmesi sağcı partilerden çok bazı medya organlarını endişelendirdi.

Parlamento fonlarından aile bireylerine danışmanlık maaşı bağlaması nedeniyle hakkında soruşturma açılan Cumhuriyetçiler (LR) adayı François Fillon’a destek veren Le Figaro gazetesi, Mélenchon’u kötüleyen geniş bir dosya hazırladı. Mélenchon’un programını ‘Fransa için yakıp yıkıcı’ olarak niteleyen gazete, 35 saat çalışma uygulaması, zenginlere daha fazla vergi getirilmesi, yıllık tatil sürelerinin 6 haftaya çıkarılması gibi vaatleri kötüledi.

Liberal aday Emmanuel Macron’a destek veren Les Echos adlı ekonomi ve finans gazetesinde yazan Jean-François Pascal ise, ‘Mélenchon’un tehlikeli retoriği’ başlıklı bir yazı kaleme aldı.

Aynı gazete bir başka haberde ise Mélenchon’u petrol fiyatlarındaki düşüş nedeniyle krizde olan Venezuela’nın eski Devlet Başkanı Hugo Chavez’e benzetti. Chavez döneminde Venezuela’da yoksulluğun ciddi oranda geriletildiğini unutan gazete, Mélenchon’un projesinin Fransa’ya zarar vereceğini iddia etti.

İŞVERENLER DE ENDİŞELİ

Öte yandan Jean-Luc Mélenchon’un yükselişi, Fransa’nın önde gelen işveren birliği MEDEF’i de telaşlandırdı. MEDEF Başkanı Pierre Gattaz da, Mélenchon’un ülkeye zarar vereceğini savunurken, ‘sıfır işsizlik’ için en önemli programın yolsuzlukla suçlanan François Fillon tarafından sunulduğunu iddia etti.

Oysa aynı Pierre Gattaz, hakkındaki yolsuzluk suçlamaları nedeniyle geçtiğimiz aylarda Fillon’un adaylıktan çekilmesi gerektiğini ima etmişti.