Merkel 2021’e kadar koltuğunu bırakmak istemiyor

Koalisyon hükümeti müzakerelerinde “SPD’ye çok taviz verildi” eleştirilerine Alman başbakanı Merkel “İstikrarlı bir hükümet için kesinlikle bedel ödedik” yanıtını verdi. Merkel, 2021 yılına kadar başbakan olarak kalmaya devam etmek istediğini söyledi.

Almanya’da Hıristiyan demokratlar ile sosyal demokratlar arasında koalisyon müzakerelerinin olumlu sonuçlanmasına rağmen yeni hükümetin rengine ilişkin tartışmalar devam ediyor. Başbakan Angela Merkel’in partisi Hristiyan Demokratlar Birliği (CDU)’nun Sosyal Demokratlar Partisi (SPD)’ye yeni hükümete katılması için çok taviz verilmesinin faturası Merkel’e kesiliyor.

SPD’ye dışişleri bakanlığının yanı sıra maliye, aile, çalışma, adalet ve çevre bakanlıklarının verilmesine yönelik eleştirilerine bu kez başbakan Merkel cevap verdi. Dün akşam ZDF’de yayınlanan "Berlin Direkt" programına katılan Merkel, SPD ile imzalanan koalisyon metnini ve yeni hükümetin biçimini savundu.

Özellikle maliye bakanlığının SPD’ye kaptırılması konusunda partisinin içinde yükselen eleştirileri anladığını ifade eden Merkel “Bu bakanlığı almamız acı verici, fakat ekonomi ve enerji, uyum ve içişleri gibi bakanlıklarını aldık” dedi.

SPD ile yapılan müzakerelerinde 12 saat boyunca bakanlık dağılımının tartışıldığını hatırlatan Merkel devamla şöyle konuştu:

“Bakanlık dağılımı yüzünden koalisyon hükümetimiz kurulmasaydı, bu durum sorumsuzca olurdu. CDU olarak istikrarlı bir hükümet için bedel ödediğimiz kesinlikle söyleyebilirim. Bu sıkıntılı dönemde istikrarlı bir hükümete ihtiyaç duyuyorduk, bundan iyi alternatifimiz yoktu.

Kabinede gençlere yer vereceğiz, özellikle bakanlıkların dağılımında sadece 60 yaş üstü kişilere yer verilmemesine dikkat edeceğiz. Partimizden kabinede yer alacak isimleri 26 Şubat’ta yapılacak CDU kurultayından önce belirleyeceğiz.”

‘4 YIL BAŞBAKANLIK GÖREVİNİ YAPACAĞIM’

SPD üyelerinin koalisyon metnini kabul etmeleri halinde kendisinin 4 yıl başbakanlık görevini yapacağını belirten Merkel “Dördüncü döneminizi kurtarmak için mi SPD’nin bütün şartlarına evet dediniz?” sorusunu kesin bir dille “Hayır” dedi. Bir sonraki genel seçimlerin yapılacağı 2021 yılına kadar görevini sürdüreceğini açıklayan Merkel devamla şunları söyledi:

“Başbakanlık görevi için aday olup olmayacağım konusuna geçen yıl genel seçimlerden önce parti içinde ayrıntılı bir şekilde ele alındı. Ben de o dönemde bu talebi olumlu cevaplandırdım. Şimdi ben 4 yıl için söz verdim, sözünü tutan insanlardanım. Aynı şekilde bu durum parti genel başkanlık görevi için de geçerli.

167 sayfalık koalisyon anlaşma metninin sayıları 440 bini bulan SPD’li üyeler tarafından onaylanıp onaylanmayacağı bilinmiyor. SPD parti içindeki oylama sürecini 20 Şubat ile 2 Mart tarihleri arasında gerçekleştirecek ve sonuçları 4 Mart’ta kamuoyuna açıklayacak. Ülkenin iki büyük partisi ile yapıldığı için “büyük koalisyon hükümeti” olarak adlandırılan yeni Merkel hükümetinin de Paskalya bayramından sonra iş başı yapacağı belirtiliyor.