Merkel İspanya’dan eli boş döndü!

Mültecileri kapı kapatmaya çalışan federal Alman hükümeti başbakanı Merkel’in İspanya’da iki gün devam eden ziyaretine bel bağlamıştı.

Geçtiğimiz hafta Almanya ve İspanya arasında yeni bir mülteci anlaşması imzalanmıştı. Anlaşmaya göre daha önce İspanya'da iltica başvurusu yapmış veya bu ülkede kayıtları bulunan mülteciler Almanya’ya gelmeleri takdirde 48 saat içinde tekrar İspanya’ya gönderilecek.

Ancak önceki günden itibaren yürürlüğe giren anlaşmanın öyle söylendiği gibi etkili olmayacağı belirtiliyor. Çünkü anlaşma Almanya-Avusturya sınırında yakalanan mültecilerin İspanya’ya en hızlı şekilde iadesini amaçlıyor. Akdeniz’de tehlikeli bir yolculuktan sonra İspanya’ya ulaşan mültecilerin Avusturya’dan daha çok Fransa üzerinden Almanya’ya ulaştığı ifade ediliyor.

Buna rağmen İspanya ile yapılan anlaşma federal hükümet tarafından büyük bir başarı olarak sunuldu. Anlaşmanın hemen akabinde Almanya Başbakanı Angela Merkel İspanya’ya dün ve önceki günü kapsayan iki günlük resmi temaslarda bulundu. Merkel’in ziyareti, İtalya’nın sınırlarını tamamen mülteci gemilerine kapatmasının ardından Akdeniz’de mahsur kalan sığınmacıların yönünü İspanya’ya çevirdiği bir döneme geldi.

SANCHEZ: İADENİN MALİYETİNİ ALMANYA ÖDEMELİ

İspanyol mevkidaşı Pedro Sanchez ile bir araya gelen Merkel’in gündeminde mülteci akınına karşı atılacak ortak adımlar vardı. Ancak daha öncesinde Sanchez’in mülteci anlaşması için hiç de gönüllü olmadığını ve sığınmacıların iade maliyetinin Almanya tarafından karşılanmasını istemişti.

Ayrıca İspanyol lider, mültecilerin Almanya’ya ulaşmasını önledikleri için Berlin yönetiminden daha fazla maddi yardım beklediklerini açıkça söylemişti. Ancak ne Merkel anlaşmanın sınırlarını iki günlük görüşmelerinde genişletebildi, ne de Sanchez Alman şansölyesinden beklediği yardım sözünü almadı.

Her iki liderin anlaştığı tek mevzu ise mültecilerin Avrupa Birliği içinde eşit dağıtımına ilişkin ortak görüştü. Zaten Merkel ve Sanchez basın toplantısında konuyu önümüzdeki Eylül ayında gerçekleşmesi planlanan AB liderleri zirvesine taşıyacaklarını söylediler.

MUHALEFET: BOMBOŞ BİR ZİYARETTİ

Alman muhalefeti ise İspanya ziyaretiyle dalga geçerek Merkel’e sert eleştirilerde bulundular. Federal Meclis’te grubu bulunan muhalefet partilerinden Hür Demokratlar Partisi (FDP)’li parlamenter Graf Lamsdorff “İspanya ile anlaşma şaka gibi, çünkü İspanya’dan Almanya’ya gelmek isteyen mülteciler Avusturya yerine Fransa üzerinden geliyor” diye konuştu.

Aynı partinin bir başka yetkilisi Linda Teuteberg ise Merkel’in ziyaretinin kendilerinde hayal kırıklığı yarattığını söyledi. Ziyaretin söylendiği gibi sonuçlar vermediğini söyleyen FDP’li politikacı mültecilerin AB’ye adil bir şekilde dağıtılması gerektiğini bildirdi.

Yeşiller Partisi Eşbaşkanı Annalena Baerbock ise Avrupa ülkelerinin mülteci siyaseti konusunda daha fazla dayanışma içinde bulunmalarını istedi. Baerbock, Merkel’in son dönemlerde mülteci yükü artan İspanya’ya yardımcı olunması için bu ülkedeki bir kesim mültecinin Almanya’ya getirilmesi konusunda girişimlerde bulunması gerektiğini ifade etti.

Yeşiller lideri de mültecilerin AB içinde adil şekilde dağıtılmasından yana olduklarını belirtti. Bu konuda Almanya’ya önemli bir rol düştüğüne dikkat çeken Baerbock, Yunanistan ve İtalya gibi İspanya’da da mülteci dramının yaşanmaması için harekete geçilmesi için çağrılarda bulundu.

ALMANYA İTALYA VE İSPANYA’YI DA İKNA ETMEK İSTİYOR

Almanya İspanya ile imzaladığı mülteci iade anlaşmasının bir benzerini İtalya ve İspanya ile de yapmak istiyor. Ancak şu ana kadar Berlin yönetiminin Atina ve Roma’yı ikna girişimleri sonuç vermedi. Alman hükümet yetkilileri her iki ülkenin anlaşma karşılığında bazı talepleri olduğunu belirtiyorlar, ayrıntı vermekten kaçınıyorlar.

Gözlemcilere göre İspanya ile yapılan anlaşma her ne kadar İçişleri Bakanı Horst Seehofer’in istediği gibi Almanya’nın sınırlarını tamamen mültecilere kapatmazsa da AB içinde uygulanan sığınmacı yasalarını köklü olarak değiştirmesi açısından önemli. Şu ana kadar Almanya'da sığınma başvurusu yapmak isteyenler daha önce başka bir Avrupa ülkesinde sığınma başvurusu yapmış olsalar da kabul ediliyordu.

Fakat bundan sonra böyle olmayacak, Dublin anlaşmasına alternatif olarak bundan sonra Avusturya-Almanya sınırında gelen mülteciler şayet İspanya üzerinden gelmişse 48 saat bir mülteci merkezinde tutulduktan sonra İspanya’ya iade edilecek. Dublin anlaşması gereği mültecinin ilk kaydının bulunduğu ülkenin 6 aya kadar zamanı vardı. Zaten mülteci yükü fazla olan Yunanistan ve İtalya gibi ülkeler de genelde Almanya’dan mültecileri geri almaya yanaşmayarak Dublin’i işlevsiz bırakıyorlardı.