Merkel’e göre DAİŞ yok olmadı, asimetrik savaş yürütüyor

Almanya Başbakanı Angela Merkel, ABD Başkanı Donald Trump’ın aksine DAİŞ çetelerinin henüz yok olmadığını belirtti.

Almanya Başbakanı Angela Merkel, DAİŞ çetelerinin halen yenilmediği ve asimetrik bir çatışmanın devreye girdiğini ifade etti.

Merkel’in, iç istihbarat servisleri BND’nin Berlin’deki yeni bürolarının açılışında yaptığı bu açıklama, Trump’ın ifadeleri ile aykırılık oluşturdu.

Trump, Çarşamba günü yaptığı açıklamada, gelecek hafta başında DAİŞ çetelerinin resmi yenilgisini ilan edebileceklerini söyledi. Trump, Aralık ayında da Twitter üzerinde yaptığı açıklamada, DAİŞ’in yenildiğini belirtmişti.

ABD Başkanı Donald Trump, Nisan ayı sonuna kadar Suriye’deki 2 bin dolayında Amerikan askerini çekmek istiyor. Bu proje, Washington’un Avrupalı ortaklarını özellikle endişelendiriyor. Avrupalılar, Suriye iç savaşına son vermek için kalıcı bir plan olmadan geri çekilmenin DAİŞ’in Suriye’de yeniden ortaya çıkabileceği konusunda endişelerini belirtiyorlar.

Merkel, “İslam Devleti, ne mutlu ki kendi topraklarından kovuldu ama ne yazık ki bu onun yok olduğu anlamına gelmiyor” dedi.

Almanya Başbakanı DAİŞ çetelerinin “asimetrik savaş yürüten bir güce dönüştüğünü” belirterek, “Bu da kuşkusuz bir tehdit oluşturuyor. Suriye’de halen barıştan uzağız” diye ekledi.