Merkel’e soğuk duş, Yeşiller’e büyük moral

Almanya’da gözlerin çevrildiği Hessen Eyaleti’ndeki seçimlerinin büyük kaybedeni başbakan Merkel’in partisi CDU, büyük kazanını da Yeşiller Partisi oldu.

Almanya’nın Hessen Eyaleti’nde 4,4 milyon seçmen Wiesbaden’de bulunan eyaletin yeni meclisini seçmek için sandık başına çağrıldı. 2013’teki seçimlere göre seçime katılım oranı artarak yüzde 67’i buldu. Sandıkların saat 18.00’de kapanmasının ardından açıklanan ilk sonuçlar anketlerdeki verilere yakın çıktı.

Özellikle son dönemlerde peş peşe eyalet seçimlerinde büyük kan kaybeden Başbakan Merkel’in partisi Hristiyan Birlik Parti (CDU) ve federal hükümetin diğer ortağı Sosyal Demokratlar Partisi’nin (SPD) alacağı sonuçlar merakla bekleniyordu. Televizyon kanalı ARD’nin açıkladığı son sonuçlar CDU ve SPD’nin 5 yıl öncesine göre yüzde 10’un üzerinde oy aldığını gösteriyor.

YEŞİLLER’İN BEKLENMEYEN ÇIKIŞI

CDU yüzde 10,5 oy kaybedip yüzde 27’e düşerken, sosyal demokratlar yüzde 11 oy kaybedip yüzde 19,5’u yakaladı. SPD Hessen Eyaleti’nde muhalefette olmasına rağmen ciddi oranda oy kaybederken, eyalette CDU ile hükümet ortağı olan Yeşiller Partisi’nin ise neredeyse iki katına oyunu çıkartması beklenmeyen bir gelişmeydi.

Oyunu yüzde 8 artıran Yeşiller’in aldığı oy oranı yüzde 19,5’u buldu. Aynı şekilde aşırı sağcı Almanya İçin Alternatif (AfD) de oyunu yüzde 8,5 artırarak yüzde 12,5’luk bir başarı elde etti. Yeşiller’in bu başarısında eyalet için başbakan adayı Tarık Al-Wazir'in popülaritesinin etkili olduğu ifade ediliyor.

Bugünkü seçim sonuçlarıyla birlikte AfD de artık ülkenin 16 eyaletinde temsil edilmiş olacak. Oyunu artıran bir başka parti de Sol Parti oldu. Oyunu 1’e yakın yükselten Sol Parti’nin oy oranı yüzde 6’yı buldu. Hür Demokratlar Partisi de yüzde 3 oyunu artırarak yüzde 7,9’u yakaladı. Sonuçların bu şekilde kalması halinde ise eyalet meclisindeki sandalye dağılımı şöyle olacak: CDU 36, SPD 26, Yeşiller 26, FDP 10, AfD 17, Sol Parti 9.

CDU ve Yeşiller’in renklerinden dolayı “siyah-yeşil” adı verilen hükümetin Hessen’de kıl payı kuruluyor. Aynı şekilde CDU ve SPD’nin de “büyük koalisyon” hükümetinin kurulması mümkün. Ancak Alman medyasında yapılan yorumlarda FDP’nin de eklenmesiyle “Jamaika koalisyonu” adı verilen hükümetin kurulabileceği belirtiliyor.

BU SONUÇLAR MERKEL HÜKÜMETİ İÇİN NE ANLAMA GELİYOR?

Peki Almanya’nın finans merkezi Frankfurt gibi bir kenti içine alan Hessen’deki seçimler Angela Merkel’in başbakanlığındaki federal hükümet için ne anlama geliyor? Öncelikle partisi CDU 1966 yılından bu yana ilk kez Hessen’de böyle bir kötü sonuç elde etmemişti. Ayrıca CDU’nun kardeşi CSU ve SPD ile kurulan büyük koalisyon hükümetindeki kriz ve gerginliklerin sonucu olarak böyle bir tablonun yaşandığı belirtiliyor.

Hessen’de yapılan son ankette seçmenlerin yüzde 86’ısı sonuçları GroKo adı verilen büyük koalisyon hükümetine bir uyarı olduğunu belirtti. Partisinin ve ortaklarının eyalet seçimlerinde peş peşe kan kaybetmesi bundan sonraki süreçte şüphesiz başbakan Merkel’in elini zayıflatacak. Merkel’in bu sonuçlarla Aralık ayında yapılacak parti kongresine nasıl gideceği de merak ediliyor.