Merkel: Konya siyasi pazarlık konusu yapılamaz

Erdoğan'ın talimatıyla Ankara'nın Alman milletvekillerinin Konya'daki askeri üste bulunan Alman askerlerini ziyaret iznini iptal etmesine ilişkin konuşan Alman başbakanı Merkel "Konya'ya ziyaret izni siyasi pazarlık konusu yapılamaz" dedi. 

Geçtiğimiz Mayıs ayında Alman milletvekillerinin Konya'daki AWACS uçakları için görevli olan askerlerini ziyaret etmesi için buradaki uçaklara NATO bayrakları asılmıştı. Ancak Türk devleti NATO misyonunu takmayarak önümüzdeki Pazartesi günü için planlanan Alman vekillerin ziyaretini engellemişti.

Bunun üzerine Alman siyasetçiler Merkel hükümetine İncirlik'teki gibi Konya'daki Alman askerlerinin de geri çekilmesini talep etmeye başladılar. Başbakan Angela Merkel Almanya devlet televizyonu kanalı ARD'nin yaz röportajında bu konuya ilişkin sorulara yanıt verdi.

Ankara'nın Konya'daki Alman askerlerine ziyaret izni verilmesi için görüşmelerin süreceğini belirten Merkel, Türk hükümetiyle yaşanan krizler için "Yaşananlar nahoş" ifadesini kullandı. Ankara ile yapılan görüşmelerde Almanya'ya iltica talebinde bulunanlar konusunda bir istek olmadığını öne süren Merkel şöyle konuştu:

"İltica mevzusunun ziyaret izniyle ilişkisi bulunmuyor. Sığınma başvurularına mahkemeler bakıyor. Bunun siyasi pazarlık konusu yapılması durumunda bu talebi açıktan reddederiz. Ziyaret hakkının yan istekler olmadan sağlanması gerekiyor."

Hükümet cephesinden bazı milletvekiller ise Konya'daki askerlerin çekilmesine ısrarla karşı çıkıyorlar. Merkel'in partisinden Henning Otte Alman askerlerinin Konya'dan çekilmesinin tehlikeli bir adım olacağını iddia etti. Hıristiyan birlik partilerinin (CDU/CSU) savunma sözcüsü Otte'ye göre çekilmenin olması halinde NATO misyonu tehlikeye girecek.

Geçtiğimiz hafta G20 zirvesi için Hamburg kentine gelen Türk cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Almanya'da mitingler yapması Merkel hükümeti tarafından engellenmişti. Ardından AKP'li bakanların 15 Temmuz etkinlerine izin verilmemişti. Ankara'nın Konya ziyaretini engellemesinin de Erdoğan rejiminin intikamı olarak yorumlanıyor.

Ancak Konya üssünde bulunan AWACS uçakları Alman ordusuna ait değil. Uçaklar NATO bayrakları. Sadece uçaklarda görev yapan ve sayıları 10 ile 20 arasında değişen Alman askeri görevli. AWACS uçakları ise NATO'nun Almanya'da bulunan Geilenkirchen kasabasındaki üsse bağlı.

Konya'daki AWACS'lar NATO'nun bölgeyi koruma misyonunu çerçevesinde görev yapıyor. Bu uçaklar 400 kilometre menzile kadar mevcut uçakları tespit edebilme özelliğiyle NATO'nun en önemli savunma mekanizması.