Merkel: Rusya’nın siber saldırısına ilişkin kanıtlar var

Almanya Başbakanı Angela Merkel, Rusya’nın kendisine karşı siber saldırı teşebbüslerine dair kanıtlar olduğunu öne sürdü.

Parlamentoda konuşan Alman Başbakan, “Samimiyetle söyleyebilirim ki bu beni incitiyor. Her gün Rusya ile en iyi ilişkileri kurmaya çalışıyorum, ama diğer taraftan Rus güçlerin bunu yaptığına dair elle tutulur çok kanıt var” dedi.

Merkel bu açıklaması ile 2015 yılında hem Alman parlamentosu hem de kendi servislerine yönelik siber saldırıya gönderme yaptı. Parlamento o zaman Rus askeri istihbaratı GRU’yu sorumlu tutulmuştu.

Alman medyası hackerlerin bu saldırılara paralel olarak Alman Başbakan’ın kişisel verilerini de ele geçirdiğini belirtmişti.

Merkel’e göre bu olaya ilişkin yürütülen soruşturmada bir şüpheli tespit edildi. Skandal bir  olay olduğunu söyleyen Merkel, “Rusya’ya karşı dahil olmak üzere tedbir alma hakkımızı halen saklı tutuyoruz” dedi.

Rusya tarafından uygulanan “tüm bir stratejiden” bahseden Merkel, bu koşullarda Moskova ile en iyi ilişkiler kurmaya devam etmenin “kolay olmadığını” sözlerine ekledi.

Merkel, 2019’da Berlin’de Çeçen kökenli bir Gürcistan vatandaşın öldürülmesine ilişkin olayı da hatırlattı. Bir çok medya cinayetin arkasında Rus servislerin olduğunu yazmıştı.