Merkel: Suriye kimyasal silahların tümünü imha etmedi

Almanya Başbakanı Angela Merkel, Şam rejiminin elindeki kimyasal silahların tümünü imha etmediğinin açık olduğunu söyledi.

Berlin’de basın mensuplarına açıklamada bulunan Alman Başbakan, Suriye rejimini kast ederek, “İmhanın tamamen gerçekleşmediğinin açık olduğunu şimdi artık kabul etmemiz gerekiyor” dedi. Merkel, ülkesinin Şam’a karşı bir batı müdahalesine katılmayacağını da sözlerine ekledi.

Dışişleri Bakanı Heiko Maas da Batılı bir ittifakın askeri bir müdahaleden önce kendilerine danışmalarını istedi.

MAAS: MÜDAHALEDEN ÖNCE BİZE DANIŞIN

Maas, “Eğer bunu yapmak istiyorsak, batılı ortaklar olarak, farklı yaklaşımlara sahip olmamamız gerekiyor” dedi. Dışişleri Bakanı, Suriye’nin temel ittifakı Rusya üzerinde de baskıyı sürdürmek gerektiğini sözlerine ekledi.

Maas, “Eylemlerimizi uyumlu hale getirmemiz gerekiyor ve eğer bazı ülkeler bireysel tedbir almak istiyorlarsa, Alman hükümetine danışmalarını bekliyorum” diye konuştu.

Alman Başbakan Merkel ve Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un kimyasal saldırı kullanımına ilişkin bir telefon görüşmesi de yaptıkları bildirildi.

7 Nisan’da Doğu Guta’nın Duma bölgesinde düzenlenen saldırıda rejimin kimyasal silah kullandığı iddia ediliyor. Rusya, Suriye rejimi ve İran bu suçlamaları reddederek, komplo olduğunu belirtiyor.

Perşembe günü ayrıca İngiliz Başbakan Theresa May, hükümet üyelerini ABD ve Fransa ile birlikte olası bir askeri saldırı konusunu tartışmak üzere toplantıya çağırdı.