Merkel: Türkiye politikası yeniden ele alınıyor

AKP ve Erdoğan’ın politikalarına değinen Almanya Başbakanı Angela Merkel, birçok vatandaşlarının keyfi olarak tutuklandığını söylerken, Türkiye politikalarının yeniden ele alındığını savundu.

Nürnberg şehrinde konuşan Angela Merkel, hangi partiye oy verileceği konusunda ‘ülkesinde yaşayan Alman vatandaşlarının karar vereceği’ uyarısında da bulundu.

Son olarak iki Alman vatandaşının Türkiye’de tutuklanmasına değinen Angela Merkel, birçok olayda  bireylerin hiçbir temeli olmayan gerekçelerle tutuklandığının altını çizdi.

TÜRKİYE POLİTİKASI YENİDEN ŞEKİLLENİYORMUŞ

Türkiye’ye karşı ‘daha kararlı bir biçimde tepki vermek’ gerektiğini söyleyen Angela Merkel, Türkiye politikalarını ‘temelden yeniden şekillendirdiklerini’ savundu. Merkel, bu politikanın dün açıklanan tutuklamalar göz önüne alındığında daha da ‘üzerinde düşünülmesi’ gerekebileceğini söyledi.

Merkel, Türkiye ile Avrupa Birliği (AB) arasındaki Gümrük Birliği anlaşmasının genişletilmesine yönelik müzakereleri bloke etmekte kararlı olduklarını yineledi. Merkel, bu tür konuların Türkiye’nin oluşturduğu bu durumda mümkün olmadığını söylerken, Türkiye’deki Alman vatandaşlarına yönelik tutuklamaların kendilerinin hukuk devleti prensipleriyle bağdaşmadığının altını çizdi.

HANGİ PARTİYE OY VERECEĞİNE ALMAN VATANDAŞLARI KARAR VERİR

Erdoğan’ın Almanya’daki Türkiye kökenlilere yönelik ‘CDU, SPD ve Yeşiller’e oy verilmemesi’ çağrısını hatırlatan Angela Merkel, “Bu konuda karar verecek olan sadece ülkemizde yaşayan Alman vatandaşı insanlardır” diye konuştu.

Türk Cumhurbaşkanı Erdoğan, ‘Türkiye düşmanı’ olarak ilan ettiği Hristiyan birlik partileri CDU-CSU, Sosyal Demokrat Parti (SPD) ve Yeşiller’e oy verilmemesi çağrısında bulunmuştu. Almanya’da federal genel seçimler 24 Eylül’de yapılacakken, Erdoğan’ın çağrısına uyacak bireyler arasında Alman vatandaşlarının oranının çok düşük olduğu bildiriliyor.