Merkel ve Schulz’un iklim vaatleri hayal oldu

Almanya’da büyük koalisyon kurma çalışmaları devam ederken, 2007 yılında aynı koalisyon hükümeti tarafından kabul edilen 2020 İklim Hedefleri’nden vazgeçileceği bildiriliyor.

RedaktionsNetzwerk Deutschland adlı medya grubunca yayınlanan bir haberde, Angela Merkel başkanlığındaki Hristiyan Demokrat Birlik Partisi (CDU) ile Sosyal Demokrat Parti (SPD) arasındaki görüşmelerde iklim konusunun ne aşamada olduğuna değinildi.

2020 YERİNE 2030 HEDEFİ ÖNE ÇIKARILACAK

CDU ve SPD’nin 2005-2009 yılları arasındaki ‘büyük koalisyonu’ esnasında kabul edilen 2020 İklim Koruma Hedefleri’ne dikkat çekilen haberde, bu hedeflerin ‘tutturulamayacağı’ tespitinin yapıldığı bilgisi verildi. Haberde, iki partinin uzmanları karbondioksit salınımlarını 2020’ye kadar yüzde 40 azaltma hedefinin tutturulmasının ‘mümkün olmadığı’ yönünde görüş bildirdikleri kaydedildi.

Koalisyon görüşmelerinde bu hedefin yeniden gözden geçirilmesi ve bunun yerine 2030 yılına kadar salınımların yüzde 55 azaltılmasına dair hedefin gerçekleştirilmesi için çalışılması isteniyor.

SOL PARTİ: MERKEL’İN SEÇİM VAADİ NE OLACAK?

İklimsel değişikliklerle mücadelede ‘öncü rolü oynama’ iddiasındaki Almanya’da 2020 İklim Koruma Hedefleri 2007 yılında CDU ve kardeş partisi CSU ile SPD’den oluşan koalisyon hükümetince kabul edilmişti. Bu kapsamda karbondioksit salınımlarının 2020’ye kadar 1990 yılındaki düzeyinden yüzde 40 azaltılması hedeflenmişti.

Koalisyon görüşmelerinde gerçekleştirilmesi zor olarak sunulan iklim hedefi, son olarak Başbakan Angela Merkel tarafından genel seçim kampanyasında vaat edilmişti.

Haberler üzerine açıklama yapan Sol Parti (Die Linke) milletvekili ve iklim uzmanı Lorenz Gösta Beutin, 2020 hedefinden vazgeçilmesinin Angela Merkel’in seçim vaadinden vazgeçmesi anlamına geldiğini söyledi. Beutin, bu vaadin hem Merkel hem de SPD lideri Martin Schulz tarafından seçim öncesinde defalarca vurgulandığını hatırlattı.