Milyonlarca Afgan çocuk açlık tehlikesi altında

Birleşmiş Milletler Çocuk Fonu (UNICEF) ve Dünya Gıda Programı (WFP) milyonlarca Afgan çocuğun açlık tehlikesi altında olduğu uyarısında bulundu.

UNICEF ve WFP’ye göre Afganistan’da 5 yaşın altındaki çocukların yaklaşık yarısı (3,2 milyon kişi) bu yılın sonuna kadar akut yetersiz beslenme sorunu yaşayacak. En az bir milyon çocuk ağır beslenme sorunu nedeniyle hayatını kaybetme riski altında bulunuyor.

Her iki kuruma göre açlıktan muzdarip olanlar sadece çocuklar değil: Afganistan'da hanelerin yüzde 95'i yeterli yiyecek bulamıyor.

WFP tarafından yapılan çeşitli araştırmalara göre birçok yetişkin çocuklarını beslemek için bir veya daha fazla öğün atlıyor.

Ancak çocukların hastalanma olasılığı daha yüksek olduğu için, ülkenin su, gıda ve sağlık hizmetlerine sınırlı erişiminden yetişkinlerden daha fazla etkileniyorlar.

UNICEF, kızamık ve akut ishal salgınlarının hızla yayılmasının durumu daha da kötüleştireceğinden korkuyor.

UNICEF ​​ve WFP, Afganistan'da halihazırda ulaşılması zor bölgelerde faaliyet gösteren 168 mobil ekibe ek olarak yaklaşık 100 mobil sağlık ve beslenme ekibini görevlendirmiş bulunuyor.

UNICEF, Taliban'ın Amerikan güçlerinin çekilmesini takiben Taliban’ın Ağustos ayının sonunda iktidarı ele geçirmesinden sonra ek insani yardımın gerekli olduğunu açıklamıştı.

BM’ye bağlı örgüt,  "Ciddi bir kuraklık sürüyor ve su kıtlığı yaşanıyor. Koronavirüs pandemisinin sosyo-ekonomik sonuçları ve önümüzde kışın olması, daha fazla çocuğun yardıma ihtiyacı olduğu anlamına geliyor" dedi.