Milyonluk şehirlerin sayısı ve yeşil alanları artışta

AB Komisyonu’na bağlı Ortak Araştırma Merkezi (JRC) tarafından hazırlanan veri bankasına göre, dünya üzerindeki şehirleşme giderek daha da artarken, megakentlerdeki hava kirliliği oldukça zararlı boyutlara ulaşıyor.

JRC veri bankasına göre dünya üzerinde nüfusu 1 milyonun üzerinde olan şehirlerin sayısı 470’i aşarken, 72 şehrin nüfusu ise 5 milyonun üzerinde.

40’ININ NÜFUSU 10, 32’SİNİN İSE 5 MİLYONUN ÜZERİNDE

Bu çalışmaya göre, aralarında Çin’in başkenti Pekin ve Şangay, Hindistan’ın Mombay, Delhi ve Kalkutta ile Paris, Tokyo, İstanbul ve Moskova’nın da olduğu toplam 32 şehrin nüfusu ise 10 milyonun üzerinde.

Sadece Çin ve Hindistan’da 10 milyonun üzerinde nüfusu olan şehirlerin sayısı 5’er adet iken, dünya genelinde 40 şehrin nüfusu 5 ila 10 milyon arasında değişiyor.

Dünya genelinde toplamda 10 bin kadar şehir ve banliyölerinin kayıtlarının yüklendiği veri bankası çalışmasında, toplamda 12,4 milyar adet uydu fotoğrafı incelendi. Çalışmada, 1990-2015 yılları arasında şehir alanlarının giderek büyüdüğüne dikkat çekiliyor. Asya kıtasında büyük şehirlerin bulunduğu alanlarda 1,1 milyarı aşkın kişi yaşarken, Afrika kıtasındaki şehirlerin nüfusu da iki kat artış gösterdi.

HAVA KİRLİLİĞİ 2000’LERDEN SONRA AZALMAYA BAŞLADI

JRC çalışmasına göre, şehirleşme nedeniyle nüfusun belirli bir alana yığılması sonucunda hava kirliliğinde ciddi bir artış söz konusu. Ancak kent alanlarının genişlemesi, toplu taşımanın yaygınlaşması ve birçok kentteki dizel yasakları sayesinde havaya salınan zararlı partiküllerin oranında düşüş yaşanmaya başlandı.

1990-2000 yılları arasında şehirlerden salınan gazlar nedeniyle havadaki zararlı partiküllerin oranı artış gösterse de, 2000’den bu yana azalma yönünde bir eğilim söz konusu.

Çalışmada ‘olumlu’ olarak dikkat çekilen bir diğer nokta ise, milyonlarca insanın yaşadığı şehirlerin genişlemesiyle birlikte yeşil alanlarda da artış sağlanması. Buna göre, şehirlerdeki yeşil alanlarda 2000-2015 yılları arasında yüzde 25’lik bir artış gözlendi.