Mısır’da zafer beklendiği gibi Sisi’nin

Mısır’da yapılan Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin beklendiği gibi Abdul Fetah El Sisi kazandı.

Mevcut Cumhurbaşkanı Abdul Fetah El Sisi, 2014’teki seçimlerde olduğu gibi geçerli oyların yüzde 97’sini aldı. Rakibi Musa Mustafa Musa ise yüzde 3’te kaldı. Musa’nın adaylığı bir formalite olarak görülüyordu. Zira Musa, Sisi’nin destekçilerinden biriydi. Resmi sonuçların 2 Nisan günü açıklanması bekleniyor.

Sisi’nin seçileceği başından beri bilindiği için gözler seçimlere katılım oranına yöneldi. Tahminlere göre yüzde 40 oranında katılım gerçekleşti.

Bu oran, 2005 yılında Hüsni Mübarek’in yüzde 23’lük katılımla seçildiği seçimlerden bu yana en düşük katılım oranını ifade ediyor.

Sisi yanlıları, rakibin olmayışı göz önüne alınırsa, yüzde 40’lık katılımın iyi bir sonuç olduğunu düşünüyor. Muhaliflerine göre ise bu bir başarısızlık.

2014’teki seçimlere katılım yüzde 47’ye çıkarken, en iyi skor yüzde 52 ile 2012’de Müslüman Kardeşler’den Muhammed Mursi’nin seçildiği seçimlerde elde edildi. Bu seçim de, Hüsni Mübarek’in devrilmesinden sonraki ilk seçimdi.

Mısır’da “özgür” olarak sunulan ilk seçimler 1981’den itibaren kesintisiz bir şekilde ülkeyi yöneten Hüsni Mübarek’in 2011 yılında iktidardan düşmesi ardından gerçekleşti. Ancak bu seçimler de Müslüman Kardeşler’i iktidara taşıdı. Muhammed Mursi’nin Cumhurbaşkanı olduğu bu dönem, baskılar nedeniyle yoğun halk tepkisine yol açtı.

Mursi, askeri bir darbeyle görevinden alındı ve 2014 yılında bu ortamda seçimlere gidildi. Darbe ardından fiili ülkeyi yöneten Sisi, seçimlerde yüzde 97’ye yakın oy alarak Cumhurbaşkanı seçildi. Bu dönem Müslüman Kardeşler açısından kara bir dönem oldu. Mursi yanlısı gösteriler kanlı bir şekilde bastırıldı.