Morales seçimlerin yenilenmesi için istifa etti

Bolivya’da 13 yıldır ülkeyi yöneten Devlet Başkanı Evo Morales asker ve polisin “istifa et” çağrılarının ardından seçimlerin yenilenmesi için görevini bıraktı.

Bolivya’nın ilk yerli Devlet Başkanı Evo Morales, 2006 yılında yapılan seçimlerin ardından başa geçmişti. Solcu lider Morales 20 Ekim’de yapılan seçimleri de yüzde 47 ile kazınırken, rakibi sağcı lider Carlos Mesa yüzde 36 ile kaybetmişti. Ancak Mesa seçimlerde hile yapıldığını öne sürerek yandaşlarını protesto gösterileri düzenlemeye çağırmıştı.

Ülke geneline yayılan ve 3 kişinin hayatını kaybettiği şiddet eylemlerinde, yaklaşık 400 kişi yaralanmıştı. Olayların durdurmaması üzerine Bolivya Genelkurmay Başkanı Williams Kaliman bugün bir bildiri okuyarak Morales'in istifasını istemişti. Benzer bir çağrıyı Emniyet Müdür Vladimir Calderón Mariscal yapmıştı.

‘VATANDAŞI KORUMUK İÇİN İSTİFA EDİYORUM’

Akşam saatlerinde ise canlı yayına çıkan Morales devlet başkanlığı görevimden istifa ettiğini duyurdu. Görevinin barış aramak olduğunu belirten Morales “Kardeşlerimizin devlet görevlilerinin saldırı ve tehditlere maruz kalması için istifa ediyoruz” ifadesin kullandı. Kızılderili başkan yardımcısı Alvaro Garcia Linera da görevinden istifa ederken, Morales’in seçimi kaybeden sağcı muhalefetin ülkeyi kaosa sürükleyeceğini gördüğü için bu kararı aldığı belirtiliyor.

Morales, ABD güdümünde kurulan ve merkezi Washington’da olan Amerika Devletler Örgütü'nün seçimlerde “manipülasyon” yapıldığını iddia eden gözlem raporunu ardından devlet başkanlığı seçimlerinin yenileneceğini duyurdu. Yeni seçimlerde aday olup olmayacağı konusunda açıklama yapmayan Morales, sadece 22 Ocak’a kadar anayasal yetkinin kendisinde olduğunu söyledi.