Moskova: İsrail yolcu uçağını tehlikeye attı

Rusya ordusu, İsrail hava kuvvetlerini 172 yolcuyu taşıyan bir yolcu uçağını kendisine kalkan yapmakla suçladı.

İsrail hava kuvvetleri Perşembe günü Suriye’nin başkentinde bir bölgeyi bombalamıştı. Rusya Savunma Bakanlığı’na göre, Suriye hava savunma sistemi de saldırıya karşılık verdi.

Açıklamada, “İsrail uçaklarının saldırısı sırasında, Airbus-320 tipi bir yolcu uçağı iniş yapmak için yaklaşmaktaydı” denildi.

Uçağın kendisini hava saldırıları ve top atışları arasındaki ölümcül alanda bulduğunu ifade eden Rus kaynak, Şam havalimanının hızlı müdahalesi sayesinde uçağın Suriye hava savunma sistemlerinin hedefindeki alandan çıktığını savundu.

Tahran ile Şam arasında sefer yapan ve 172 sivili taşıyan uçağın, güvenli bir şekilde Hmeimim Rus hava üssüne iniş yaptığı kaydedildi.

Rusya Savunma Bakanlığı, “Askeri hava operasyonları sırasında, Suriye güçlerinin karşılık vermesinden korunma veya bloke etmeye başvurmak, İsrail hava kuvvetlerinin karakteristik bir özelliği haline geldi” suçlamasında bulundu.

Savunma Bakanlığı, İsrail’i “yüzlerce masum sivilin yaşamıyla dalga geçmekle” suçladı.

Ocak ayı başında İran ordusu da Ukrayna havayollarına ait bir yolcu uçağını “yanlışlıkla” vurduklarını kabul etmişti. Yolcu uçağı, İran’ın ABD’nin Irak’ta general Kasım Süleymani’yi öldürmesine misilleme olarak Amerikan üslerini vurduğu sırada düşürülmüştü. İranlı yetkililer, uçağın hedef olmasına yol açan koşulları oluşturduğu gerekçesiyle ABD’yi suçlamıştı.